Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Chatt om balkong och trädgård

Publicerat måndag 20 april 2009 kl 13.56

Chatt med trädgårdsteknikern Ingvar Mann om vad du bör och kan göra just nu i Skåne, på balkongen och i landet.

Moderator:Hej och välkomna till chatten med trädgårdsarkitekten Ingvar Mann. Vi håller på i en timme fram till klockan 09.00.
Inger, Ängelhol:Hej, har ett par hortensior som de senaste åren är bladrika men saknar blommor, vad är felet. Jag har inte klippt dem.
Ingvar Mann:Risken är att blommknopparna har frusit under vintern. Använd hellre en sort som heter Endless Summer som blommar på årsskotten. Det kan även bero på att dina plantor har fått för mycket kvävegödsel.
Ingela:Hej Vi håller på att bygg en 30 meter lång mur. Cirka 40 cm hög. Innanför denna vill vi gärna plantera perenna växter. Gärna så det blir lite lummigt och kanske något högt gräs. Vad rekommenderar du för växter? Tacksam för svar. Mvh Ingela
Ingvar Mann:Det beror på om det är soligt eller skuggigt. Om sol kan du sätta pioner, höstflox, löjtnanshjärtan, kärleksört mfl. Om det är skuggigt prva med funkior,astilbe, rodgersia mfl. Ett vackert gräs är Miscanthus sinensis som det finns flera olika sorter av. Glöm inte att tillföra lite naturödsel så att du får fin mullhalt.
Gullan:Hur tar jag reda på vilka förhållanden som gäller just för min trädgård (jord, sol o s v)
Ingvar Mann:Gå ut i trädgården och se var du har sol under olika tider på dygnet. Sedan kollar du om jorden verkar lerig eller sandig. Häll ut en hink vatten där du tänker plantera - rinner den ner snabbt har du en genomsläpplig jord som kräver torktåliga växter annars tvärt om. Om du är osäker ring en trädgårdsarkitekt som hjälper dig tex Johanna Lövenhjelm so är mycket kunnig
Talgkotten:Har en helt vanlig, ganska tråkig trädgård med i stort sett en gräsmatta och några häckar. Har länge funderat på att göra något åt den men vet inte var jag ska börja. Hur gör man för att inte ta sig vatten över huvudet och var börjar man?
Ingvar Mann:Ring en kunnig rädgårdsarkitekt som Johanna Lövenhjelm och be henne komma ut på en konsultation
Per:Vår gräsmatta är helt bucklig, kan man göra den fin utan att riva upp hela gräsmattan?
Ingvar Mann:Fyll i håligheterna med bra matjord och så i nytt gräs. Du kan även toppdressa. Finns att köpa i säck
anna i veberöd:är det rätt att ge benmjöl till clematis?
Ingvar Mann:Det är OK
Talgkotten:Måste man ta hjälp av en trädgårdsarkitekt? Finns det inga enkla bastips när man bygger en trädgård?
Ingvar Mann:Tänk igen vad du vill använda trädgården till. Tänk efter hur mycket jobb du vill lägga ned på skötsel - ju mer rabatter desto mer skötsel. Börja med att plantera buskar runt om trädgåden. Gå gärna en kortkurs eller kvällskurs så blir det lättare för dig. Kolla på nätet.
Fredrika:Har en blåsig balkong med morgonsol. Har lyckats med tomater men blommor har dött. Skulle gärna vilja ha lite prunkande grönska. Vad bör jag välja. Ska man ha någon speciell jord i blomsterlådor, förresten?
Ingvar Mann:Köp inte den billigaste planteringsjorden. Man får vad man betalar för. Är det soligt o blåsigt så försök med torktåliga växter som lavendel, kärleksört mfl. Det år även att använda lökar och knölar som skall planteras nu. Det är viktigt att du inte använder förra årets jord i balkonglådor då den innehåller för lite luftporer och näring
Frida Svensson:Vilken utbildning har man som trädgårdsarkitekt?
Ingvar Mann:Man kan läsa en KYutbildning på Hvilan till trädgårdsmästare och sedan gå vidare med Landskapsingengör på SLU Alnarp,alt gå direkt till Landskapsarkitekt på SLU Alnarp. Försök gärna få en praktkplats så får du ut mer av din utbildning.
Krille:Hur ser din arbetsdag ut?
Ingvar Mann:Eftersom jag arbetar som trädgårdslärare så är det mest undervisning av mina jättetrevliga elever. I det ingår även en massa praktiskt arbete utomhus.
Sonja:Vad tycker du är roligast i trädgårdsarbetet?
Ingvar Mann:Det roligaste är nog när man ympar träd och buskar. Det är ett riktigt hantverk och då får man känna av sin hantverksskicklighet. Att planera in nya växter är också kul
Veronica:Om man ska plantera en kryddträdgård - var trivs växterna bäst - i sol, halvskugga, skugga?
Ingvar Mann:Nästan alla kryddväxter älskar sol
Gun-Britt Lunds:Jag såg för några år sedan en klätterlilja i en tidning, som jag gärna vill ha, men ingen känner till den. Den var röd och gul och jättevacker. Vad är det latinska namnet på den och hur härdig är den? Var kan jag få tag på den? Tacksam för svar!!
Ingvar Mann:Tyvärr vet jag inte vad det är för växt men kolla med Lunds eller Göteborgs Botaniska trädgårdar så kanske de kan hjälpa dig
Moderator:Chatten med Ingvar Mann börjar lida mot sitt slut, passa på att ställa dina frågor nu!
Torleif:Hur får man bukt med kvick-roten?? Är det kvick-rot som kallas ”Egyptens-helvete” ??
Ingvar Mann:Det är mycket svårt. Det effektivaste är att använda Round Up men tänk på att du tar död på det som finns i närheten. Använd det med stor försiktighet och följ varningstexten på förpackningen. Alternativet är att trötta ut det genon att ta bort det som kommer upp varje vecka i flera år
Moderator:Tack för alla frågor och svar. Chatten med Ingvar Mann är nu slut!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".