Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ekologisk vårbuffé

Publicerat onsdag 27 maj 2009 kl 10.51
1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Potatissallad

Ingredienser
400 gram potatis
1 bunt sparris
1 knippe ramslök
1 knippe dill
1 knippe bladpersilja
2 msk grov senap
1 tsk salt
2 msk olja
8 rädisor

Gör så här:
Koka potatisen och dela dem på hälften. Skär ner alla örter och sparrisen i bitar. Blanda alla ingredienser medan potatisen fortfarande är varm och garnera med rädisorna.

Gravad lax

Ingredienser
1 sida lax
1 del salt (cirka 1 dl)
3 delar socker (cirka 3 dl)
Smaksättning, exempelvis citronverbena eller fänkål eller peppar.

Gör så här:
Blanda ihop salt och socker och massera in laxen med blandningen.

Välj din smaksättning (exempelvis citronverbena, fänkål eller peppar) och lägg den på laxen. Sätt in i kylen. Vänd laxen två gånger pers dygn. Efter cirka tre dygn är laxen klar.

För att sota laxen: Skär laxen i munsbitar och lägg den på ett mycket hett stekjärn utan fett tills laxen har fått en fin stekyta (cirka en minut).

Gravad sill med citronverbena

Ingredienser
1 kilo sillfiléer
4 liter vatten
¾ dl salt
1 ½ dl ättika (24 procent)
3 dl rödlök
1 stor knippe dill
2,5 dl socker
2 tsk svart- och vitpeppar
20 blad av citronverbena

Gör så här:
Dra av skinnet på sillen. Blanda vatten, salt och ättika och lägg i sillfiléerna. Låt detta ligga ett dygn. Kolla att filéerna är ljusa rakt igenom, de får inte vara rosa till färgen!

Hacka rödlöken, dillen och citronverbenan, blanda med krossad peppar och socker.

Ta upp sillen ur lagen och låt den rinna av. Lägg i sillen i lök och dillhacket och blanda. Låt stå minst tre timmar innan servering.

Pavlova

Ingredienser
4 äggvitor
1 nypa salt
2,5 dl socker
1 tsk vitvinsvinäger
0,5 msk maizena
3 dl vispad grädde
2 st passionsfrukter
+ blandade frukter

Gör så här:
Vispa vitorna tillsammans med en nypa salt till ett fast skum. Tillsätt sockret sakta under konstant vispning tills det har bildats en riktigt fast maräng.

Vänd försiktigt ner maizena och vitvinsvinäger.

Forma till en tårta, cirka 25 centimeter i diameter på ett bakplåtspapper.

Grädda i 130 grader i 75 minuter och låt svalna i ungen med ungsluckan öppen.

Garnera med vispad grädde och färsk frukt. Kläm över två passionsfrukter över tårtan och servera genast.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".