Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Chatt med Tareq Taylor om grillning

Publicerat onsdag 8 juli 2009 kl 09.35

TV-kocken Tareq Taylor, nu i radio, chattar om hur man får bästa resultat vid grillen.

Moderator: Välkommen! Nu börjar chatten med TV-kocken Tareq Taylor. Chatten är öppen till klockan 9.
Lena Hult: Jag har många gånger sett att kockar trycker på köttet för att avgöra hur pass genomstekt det är. Kan du ge en liten vägledning om hur man känner att det är Medium/Raw, som jag tycker är bäst. Som det är idag är det en ren gissning varje gång som jag vill servera en god köttbit.
Tareq Taylor: Detta är lite av en träningssak...... men man kan säga att köttet skall "svara" när man trycker på det. Med det menar jag att när du har tryckt på köttet så skall det lämna ifån sig köttsaft och kännas fast men inte hårt i konsistensen. Känns det hårt är det välstekt. Lycka till med köttet, Mvh, Tareq
Patrik Blomkvis: hej . hur får man köttet som saftigast när man grillar? en logisk grej är väl att inte grilla det för länge , men finns det andra tips? mvh patrik
Tareq Taylor: Låt köttet bli rumstempererat innan du grillar det! Det blir stor skillnad. Låt det dessutom få vila minst 5 minuter innan servering. Lycka till. Mvh, Tareq
Britta: Vilken frukt är bra att grilla? Och på vilket sätt?
Tareq Taylor: En klassiker är ananas som är fast och fin och blir vackert karamelliserad, men prova gärna svenska goda äpplen som blir fantastiskt goda grillade. Mvh, Tareq
Anna-Karin i Hö: Hur gör jag för att inte bränna köttet? Det är slår alltid upp lågor av fettet eller marinaden... förstår inte hur de gör som både serverar genomstekt kött men utan brända grillränder
Tareq Taylor: Problemet är att det är fettet som droppar ner i kolen och börjar att brinna. Undvik olja i marinaden och höj gallret till översta läget på grillen. Du kan även sköra bort överflödigt fett från köttet om du vill. Lycka till. Mvh, Tareq
Linnea Åstorp: Varför säger alla att det blir godare smak om man grillar en biff än att steka den på spisen?
Tareq Taylor: Kolen ger faktiskt en hel del smak till köttet som man inte kan få vid stekning i pannan. Dessutom så är det väl så att grillningen är något som vi verkligen har längtat efter under större delen av året och därför blir det extra gott!!!! Mvh, Tareq
Patrik Blomkvis: hej blir köttet saftigare med fettet eller ben kvar runt köttet? eller spelar det ingen roll? mvh patrik
Tareq Taylor: Fett hjälper till att göra köttet saftigare, men framför allt så blir köttet saftigare av att bli tillagat på lägre temperatur under längre tid. Dessutom är det viktigt att köttet får vila efter tillagning innan man servera det. Då slappnar köttet av och blir mjukare och saftigare. Om köttet skulle svalna av för mycket kan man alltid ge det en kort sekund på grillen igen för att få ytvärme. Mvh, Tareq
Kalle: Jag lyckas aldrig marinera så att det blir nån god smak. Vilket är ditt bästa tips på en välsmakande marinad?
Tareq Taylor: Krångla inte till det för mycket med för många ingredienser och undvik olja i marinaden. Prova med få ingredienser som du tycker om t ex lite timjan, vitlök och lite rivet citronskal ger en underbar smak till köttet, fågeln eller fisken. Mvh, Tareq
Cecilia: Vilka kryddor och grönsaker, förutom auberginen har Du i den vegetariska lasagnen och är det helt vanlig bechamel på mjölk ? MVH Cecilia
Tareq Taylor: Hej Cecilia, Jag har squash, aubergin, lök, vitlök, paprika och tomat. Kryddorna är mejram och timjan. Det är en helt vanlig Bechamel på lika delar mjölk och grädde med lite muskot. Mvh, Tareq
Thorsten: Har du ett bra recept på en enkel och god glaze?
Tareq Taylor: Till revben har jag med framgång blandat hoisin, honung, chili och lite vitlök. Detta har jag penslat på revbenen på slutet av grillningen. Hoisinsås hittar man i de flesta välsorterade matbutikerna på deras asiatiska avdelning. Mvh, Tareq
Patrik Blomkvis: när det gäller marinad är det inte så att man får ut kryddorna bättre med att hälla i oljan sist! mvh patrik
Tareq Taylor: Mitt tips till dig är att undvika oljan helt i marinaden...... det brinner lätt på grillen med oljan. Köttet tar lättare upp smaken utatn oljan i marinaden och du kan lätt pensla köttet med lite olja precis innan du grillar om du är orolig för att det skall fastna på grillgallret. Mvh, Tareq
Magdalena: Vad är det för skillnad på kol och bricketter? Vilket är bäst?
Tareq Taylor: Den tekniska skillnaden mellan de två lämnar jag men de har sina olika fördelar. Trökolen är mer lättantändlig och briketterna brinner längre. Jag brukar "bottna" med träkol och toppa med briketter. Då får man snabbt upp värmen i grillen och den håller länge. Mvh, Tareq
Magnus i Sturup: Ger det verkligen någon effekt att slänga hickoryflisor eller mesquitebitar i grillen för att piffa upp köttet.
Tareq Taylor: NEJ!!!!!!! Det piffar inte upp! Det förstör! Mvh, Tareq
Jonas: Grillar vi inte olika i olika länder? Vi brukar ju ofta ta efter trender från andra länder. Tror du det kommer en ny grilltrend till Sverige?
Tareq Taylor: På senare tid har det börjat att dyka upp eldplatser, dvs grillliknande öppna brasor som man kan ha i trädgården. De flesta är utrustade med grillgaller och dom fungerar väldigt bra som grillar. Dessutom är mysfaktorn gigantisk med en öppen eld i trädgården. Mvh, Tareq
Jonas: Argentinarna är kända för sitt kött och grillning. Vad gör de för något speciellt?
Tareq Taylor: Jag har tyvärr aldrig varit i Argentina och har inte satt mig in i vad de gör på sina grillar. Det låter som att jag skall ta en studioresa och undersöka detta!!!! Mvh, Tareq
Moderator: Nu är det femton minuter kvar av chatten med Tareq Taylor!
Monica: Vilken fisk är enklast att grilla för en nybörjare?
Tareq Taylor: Jag tycker att små fasta fiskar är enkla att grilla t ex liten multe, gös, uer eller rödfisk som den heter på danska eller havsaborre. Mvh, Tareq
Moderator: Nu är det tio minuter kvar av chatten med Tareq Taylor. Passa på att ställa era frågor!
Lena: Lock på eller inte? Hur länge? När? Vi har evig diskussion om detta. Vad anser Du? När ska locket på när man grillar en entrecote skiva resp karré? Jag gillar stekyta och saknar detta när locket är på.
Tareq Taylor: Lock skall på när man behöver värme likt en ugn, t ex då men skall grilla en hel kyckling eller en större stek. För att grilla skivad karré eller skivad entrecote behövs inget lock. Mvh, Tareq
Cecilia: Kan man grilla kycklinglever och ska man marinera den i något (nej) ? MVH Cecilia
Tareq Taylor: Enda lösningen om du vill grilla kycklinglever är att trä den på spett. Jag hade inte marinerat kycklinglever men gärna mycket hackad persilja, pressad citron och lite vitlök på den i efterhand. Mvh, Tareq
Moderator: Nu är det fem minuter kvar av chatten med Tareq Taylor!
Johan: När jag lägger locket på tycker jag att grillen dör? vad har jag gjort för fel?
Tareq Taylor: Försök att öppna hålen i locket fullt och även i botten på grillen. Stäng sedan till hålen i locket i små steg tills du har uppnått önskad värme. Fortsätter problemen är det förmodligen dags att byta grill. Mvh, Tareq
filippa: Använder du nånsin grill m lock och i så fall till vilket kött och varför?
Tareq Taylor: Jag anväder endast grill med lock när jag skall grilla hela stekar och då placerar jag alltid kolen i sidorna på grillen. Aldrig direkt under köttet! Man kan med fördel placera enn liten bricka under steken i grillen som man lögger färska örter i. Det ger fin smak till köttet. Mvh, Tareq
Moderator: Nu stänger vi chatten med Tareq Taylor. Tack för alla frågor och svar!
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".