Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Chatt med Camilla Wydeen om bröllop

Publicerat tisdag 21 juli 2009 kl 08.58

Bröllopskonsulenten Camilla Wydeen chattar om hur man får till ett bra bröllop.

Moderator: Välkommen! Nu börjar chatten med bröllopsfixaren Camilla Wydeen. Chatten är öppen till klockan 9.
Gunilla Hansson: Var går gränsen? Vilka "måste" man bjuda om man vill arrangera ett vanligt bröllop? Vad är kotym?
Camilla Wydeen: Vilka man måste bjuda tycker jag att man själv bestämmer. Det finns inga regler att du måste bjuda gamla mostern eller gamla skolkamraten som du var på bröllop hos för 7 år sedan, för har ni ingen kontakt idag precis, så är det inget som säger att man måste bjuda henne. Bjud dem som ni själv känner för och vill, och dem som ni vill dela er bröllopsdag tillsammans med. Kostym är ljus eller mörk byxa med kavaj och skjorta och slips.
Johan Stagner: Hur mycket brukar ett normalt bröllop kosta?
Camilla Wydeen: Just det där med kostnaden för ett bröllop är jätte svårt att säga, men ett normalt för mig ligger mellan 70 000 - 120 000 kr
Pelle: Hur vanligt är det att brudparet skriver egna löften i stället för att läsa innantill efter prästen?
Camilla Wydeen: Gifter man sig i Svenska kyrkan måste man följa dess ordning, men det finns ju den varianten som man själva säger. Sen får man säkert lägga till ett eget löfte också. Säkert helt beroende på prästen. Prata med prästen och hör vad han säger om det. Har man en borlig vigsel får man skriva egna löfte och lägga in i självaste cermonin.
Sonja: Generellt, vem är mest drivande i hur bröllopet ska bli? Mannen eller kvinnan?
Camilla Wydeen: I många av fallen är det kvinnan, men det är även ibland mannen som tar kommando. Och ide flesta fallen så är det faktsiskt så att man bestämmer tillsammans.Det tycker själv jag är väldigt viktigt att man faktiskt bestämmer och kommer fram till saker och tillsammans båda två. Det är ju en dag ihopa. Men bara ni själva är överens så är det, det viktigste.
Jessica Holmber: Vad kostar det att anlita en bröllopsfixare? Finns det olika nivåer?
Camilla Wydeen: Det är ju som sagt helt beroende på vad jag hjälper till med. Men allt från 3000 och uppåt.
Maria Svensson: Hur går en borgerlig vigsel till? Vilka regler ska man följa? Ska vara bröllopsvittne tillsammans med min man. Brudparet har två små barn som ska närvara. Tack på förhand!
Camilla Wydeen: Man kan säga att det är en cermoni med några ord ifrån vigselförrättaren och självaste vigseln mellan brudparet. Och sen inte så mycket mera. Och ibland har man lagt in olika inslag av musik eller liknande. Men självaste vigseln tar ca 5-10 min.
VEra: Kan man säga att det är skillnad på hur ett bröllop ser ut, om någon av dem som gifter sig har varit gifta tidigare?
Camilla Wydeen: Det är inte alltid säkert att det syns. Det är ju helt och hållet hur man lägger upp det.
Katta & Christi: Tack för ett bra program! Kan du beskriva vad som du som bröllopskoordinator kan hjälpa till med i samband med ett bröllop och hur når man dig?
Camilla Wydeen: Jag kan hjälpa till med allt ifrån inbjudan till att boka bröllopsnatten. Allt mellan himmel och jord löser vi. Jag har en hemsida. Där hittar ni mina kontakt uppgifter. Sök: Bröllopskoordinator Camilla Wydeen.
Moderator: Nu är det 30 minuter kvar av chatten med Camilla Wydeen.
Linda: Om det är två väldigt olika släkter som förenas på ett bröllop, den ena håller hårt på vett och etikett och den andra är betydligt friare, hur brukar du få dem båda nöjda?
Camilla Wydeen: Att ha det på så vis att man har enlikt vett och etikett, men man sk blandar in det i hela bröllopet så att det inte märks. Man kan oftast få till det på ett bra sätt. Och att ni gör som ni själva vill, det är det viktigaste. Det är ni som ska trivas och det är er bröllopsdag.
Johanna: Vad finns det för "färgkoder" i samband med ett bröllop? På kläder, blommor, dukning med mera ...
Camilla Wydeen: Du kan ha vilken färg som helst idag. En färg som ni själv gillar och känner er bekväm med. Det är mest gammal skrock bakom allt det där med färger.
Bengt Lundhag: Har det påverkat antalet kyrkliga bröllop efter att staten och svenska kyrkan gått skilda vägar?
Camilla Wydeen: Det vågar jag tyvärr inte svara på. Men siffran på borgliga vigslar ökar ju absolut.
Cecilia & Per: Har det hänt att du arrangerat bröllop för samma personer, någon som skilt sig eller förnyat sina löften?
Camilla Wydeen: Nej, inte vad jag vet iallafall. Men det där med att förnya löfte, är ju absolut en sådan sak som hade varit roligt att arrangera kanske några år efter att man har arrangerat deras bröllop.
Anna-Carin: Ordnar ni bröllopsfixare även kläder till brudparet?
Camilla Wydeen: Absolut. Jag har ju mina samarbetspartners som jag arbetar tillsammans med.
Niklas!: Är det ok att "portförbjuda" barn på ett bröllop?
Camilla Wydeen: Visst är det det! Det är ju upp till brudparet själva, speciellt om man inte själv har barn, men har många vänner med barn. Gör som känns mest rätt för. Och ett bröllop är ju faktiskt en tillställning för vuxna männsikor.
Nina: Kan man välja vilken färg som helst på sin brudklänning om man gifter sig i kyrkan? Eller måste man sk hålla sig på mattan då?
Camilla Wydeen: Det finns väl egentligen inga regler på det. Men just i kyrkan, så förknippas ju svart med sorg. Så jag hade nog inte valt en svartbrudklänning i kyrkan. Men det finns ju faktiskt dem som väljer att gifta sig i svart idag, men då har man nog valt att ha vigseln ute eller på ett annat ställe.
Moderator: Nu är det 10 minuter kvar av chatten med Camilla Wydeen. Passa på att ställa era frågor!
Christina: Hur lång tid innan den stora dagen bör man börja planera sin dag? Hur lång tid innan skickar man ut inbjudningarna?
Camilla Wydeen: De flesta börjar ju planerna i god tid , ca 1 år innan. Men det finns även dem som kommer på det ca 6 månader innan. Skicka ut inbjudningar bör man göra en 4 månader innan, beroende på vilken dag det är ni ska gifta er. Är det ett mycket speciellt datum, kanske man bör vara ut i lite mera god tid. Och är det med kortare varsel så skicka ut inbjudningarna så fort ni kan.
Moderator: Nu är det fem minuter kvar av chatten med Camilla Wydeen.
Ingrid: Om man har en "tight budget" ... men vill ändå ha en bröllopsfest. Vad tycker du då att man ska satsa mest på isåfall?
Camilla Wydeen: Jag tycker då personligen att man väljer ett enklare ställe där det inte kostar så mycket att hyra. Och satsar på god mat. Och en trevlig fest under en enklare form. God mat och dryck och bra musik kan vara mycket trevligare än värsta nobelmiddagen.
June Palmkvist: Vi ska snart ha ett bröllop för cirka 70 personer och vi håller på bordsplacering. Fyra barn under 2 år, åtta under 10 och några tonåringar ett 10-tal i 20-års, ja alla åldrar och ett 20 tal över femtio.Vi har tänkt att barnen under 10får sitta ihop och att det ska finnas block/kritor på bordet,tonåringarna ihop ,de under 2 år får mamma/ pappa sitta längst ut på kanten med sin lilla 2åring i barnstol de mellan och äldre sitter eller hur gör man.MVH
Camilla Wydeen: Det låter helt utmärkt tycker jag. Att ha lite aktiviteter för de mindre barnen är helt rätt. Och att sätta ungdomarna tillsammans är också bra. Så jag tycker ni gör helt rätt.
Anthoni: Ordnar ni bröllopsfixare även judiska bröllop, eller bröllop från andra kulturer som skiljer sig från den svenska?
Camilla Wydeen: Ja absolut
Moderator: Nu stänger vi chatten med Camilla Wydeen. Tack för alla frågor och svar!
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".