Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Chatt med meteorologen

Publicerat onsdag 2 september 2009 kl 12.08

Mats Andersson, meteorolog från SMHI i Malmö chattar om väder.

Han svarar bland annat på varför väderprognosen görjar med dagen som gått, hur man mäter soltimmar och skillnaden mellan att ge prognoser i radio och tv.

Moderator:Hej och välkomna till chatten med meteorologen Mats Andersson. Vi håller på i en timme fram till klockan 09.00.
Christer.:Hej! Jag undrar varför meterorologerna på Tv alltid skall tala om för oss hur vädret har varit under dagen?Det har vi själv sett. Hälsningar Christer
Mats Andersson:Hej Christer. Det där är en mycket bra fråga. Vi är t.o.m lite oense inom meteorolog-gruppen om det där. Själv tycker jag det är en bra start på prognosen att säga nåt kort om innevarande dag, framförallt för förståelsen av väderprognosen. Men meningarna är alltså något delade.
Lena:Hej Mats. Har en meteor och en meteorolog något gemensamt eller har de ö.h.t. något samband?
Mats Andersson:En meteor är ju något som rusar fram i rymden o ibland faller på jordklotet. Vi gör ju inget av det där.
Eva Lindén:Soltimmar. Hur räknas detta ut, finns det någon tabell med referenser mm. Lund/Malmö kan väl aldrig "vinna" Norrland har sol ju dygnet runt under sommaren.
Mats Andersson:Hej Eva, man mäter solstrålningen med en Campbell- Stoke heliograf och solskenstid definieras som den tid då den direkta solstrålningen överstiger 120 W/kvadratmeter. Man kan ringa SMHI (011.495 80 00) och få dessa siffror. Eller titta på svt:s väder på fredagar (under sommaren) i Rapport då vi presenterar "Solligan". Man mäter under samma antal timmar, så Lund/Malmö kan vinna!
Ewert.:Jag har 4 olika vädersaiter som jag kollar på,YR.DMI,SVT o Väder i Skåne (Polman) inget är någon gång lika,o stämmer lika dåligt alla,har dessa något berättigande?
Mats Andersson:Hej Ewert, det här är ju en utmärkt service som ofta ger vädret timme för timme. Men jag vet också att de ibland visar både olika och fel och detta kan bero på att de är helautomatiska och hämtade från ibland olika datamodeller. Alla väderprognoser bygger på datamodeller. Ett exempel: om det ska passera en kort skur över ett område på 2x2 mil, ska det då vara en regnsymbol eller en "växlande molnighetssymbol"? Detta är lite av problemet och därför som vi har väderintervjuer på Radio för att ge lite extra information.
Gb:Hej. Hur många soltimmar och hur mycket regn fick Malmö under juli?Ty det stämmer inte med vad Lund fick.Ha en bra dag.
Mats Andersson:Hej Gb, Malmö fick 37 mm regn (mot normala 61)under juli. Malmö har ingen officiell soltidsmätning, men Lund hade 237 timmar mot normala 223. Men det kan skilja mycket mellan Malmö och Lund, både i solskenstid och regnmängd. Ha det bra!
Sillen:Är det någon skillnad på att ge prognoser i tv och radio?
Mats Andersson:Det är betydligt mer teknik inblandad på Tv och tiden till förfogande måste hållas på sekunden på TV. På radion kan man ta ut svängarna betydligt mer och ibland pratas fotboll och mycket annat, medan tv är mera strikt. Men båda är MYCKET kul att jobba med! Och vid radiointervjuerna är man inte alltid vattenkammad och slipsen finns inte med varje dag!
Michael:Det fanns en funktion (jag tror det var på någon dagstidnings hemsida) med regnprognos (radar) över Skåne för de närmast föregående och kommande timmarna. Funktionen var väldigt exakt. Jag tyckte den var väldigt bra när man tex skulle göra någon utomhusaktivitet. Den var också bra för man visste precis när man skulle plocka in tvätten från torkvindan. Jag kan inte hitta funktionen länge. Finns det någon sådan?
Mats Andersson:Denna funktion du nämner (radar) är helt enkelt fantastisk. Du måste hitta den igen och ring t.ex din tidning för att hitta tillbaka till denna service.
Pål Garmer:Hej Mats. Hur fungerar mätningen av blixtar som jag sett på både SMHI och DMI.
Mats Andersson:Hej Pål, det är en mycket teknisk fråga, men man har 3 sensorer som känner av blixten och sedan kan lägga ut en registrering rätt på karta. Detta är inget uttömmande svar, men är du mycket intresserad, så ring kundtjänst på SMHI, 011. 495 80 00.
Gösta Björk:Varför inte använda siffror för vindhastighet i st f "måttlig", "frisk" etc.? Vad är "dålig sikt" i förhållande till "dimma"?
Mats Andersson:Hej Gösta, i många sammanhang används siffror och ibland säger vi också i radiointerjuer måttlig vind på 4 till 7 m/s. Jag har inte exakta siffror i huvet, men dimma råder vid sikt mellan 0 och 1000 m. Sedan kommer "mycket dålig sikt" och "dålig sikt". Dålig sikt bör vara 3 till 5 km sikt.
Jan Palmquist:Har noterat att många regnområden som kommer från väster och ger rikligt regn i Dan- mark ofta försvagas och splittras upp när de når Skåne och endast berör n.v. Skåne eller rör sig österut över Östersjön och snuvar oss i mellan- skåne på utlovat regn. Vore intressant att höra vad detta kan bero på.
Mats Andersson:Hej Jan, det är precis som du säger och när lågtrycken tar en nordlig bana ( Danmark, Sydnorge, Värmland) då hamnar Mellanskåne långt från lågtrycket och får bara svagt och splittrat regn eller inget regn alls.
HL:Hur bra , procentuellt håller egentligen prognoser. Med bättre datorer borde det bli bättre, eller ?
Mats Andersson:Hej HL, Man brukar säga att väderprognosen stämmer till 85 % för dag 1 (morgondagen). Sedan klingar pricksäkerheten av julängre prognos vi gör. Bättre och kraftfullare datorer ger bättre väderprognoser!
Lars Ramström:Jag bor i Falsterbo. Väderlekstjänsten använder begreppet västra Götaland och östra Götaland. Vad tillhör jag ?
Mats Andersson:Hej Lars, av dina förslag så skulle jag säga västra Götaland. Men om jag syftar på Falserbo, så skulle jag säga södra Götaland. Södra Götaland är ju stort (upp mot Småland) och därför har ni ofta ett alldeles eget (underbart) väder.
Anne-Marie:Hej Mats! Har det varit ovanligt torrt väder i sommar här i sydvästra Skne? Träden börjar redan få gula blad . Är inte det ovanligt tidigt?? Hälsningar Anne-Marie
Mats Andersson:Hej Anne-Marie, det har kommit mindre regn än normalt ( normalt är ett genomsnitt av åren mellan 1961 och 1990). Om bladen är gula, så är det ju tidigare än normalt, vi är ju bara i slutet av sommaren!!
Kjell Gunnarsso:Varför ger väderradarn eko utanför Kullen trots att det inte är någon nederbörd? Det händer även att det regnar utan att det ger eko. Kjell i Jonstorp
Mats Andersson:Hej Kjell, det är ett problem som lurar även oss ibland. Det är så kallade falska ekon som uppstår alldeles i närheten av radarn på rund av omgivningen (hus, höjder och dyligt). Men det jobbas på att lösa detta problem.
Carina Liljeber:Varför är det mer dagg i tex Småland än i sydligaste Skåne?
Mats Andersson:Hej Carina, det beror till största delen på vinden. Det blåser mer i sydligaste Skåne än i Småland.
Anette:Hur kommer det sig att det är så svårt att se hur vädret ska bli ett par dagar framåt? Med dagens teknologi går det framåt inom alla områden, och även för er borde det märkas.
Mats Andersson:Hej Anette, Jag skulle nog vilja säga att det går framåt för oss också. Många gånger blir jag nästintill stum över våra datorer som fångar väderutvecklingar flera dagar framåt i tiden, men förmodligen märks det så tydligt när vi gör felprognoser, speciellt om vi lovar sol och det blir regn (mer förlåtande om det är tvärtom).
Stellan Hörby:Hej. Varför får vi bara väder på TV vad som händer kl 14? vill ju veta ex vad som händer morgon o kväll
Mats Andersson:Hej Stellan, det stämmer, våra väderkartor gäller kl 14, men vi försöker berätta både vad som händer före och efter denna tidpunkt. Titta t.ex. på SVT:s hemsida (www.svt.se/vader), där finns också utmärkta filmer som visar vad som händer under hela dygnet!!
Kerstin Ohlsson:Den här frågan handlar inte direkt om vädret, men jag bara undrar över denna ständiga skräck för regn. Vi MÅSTE ju ha regn och vi som bor på landet ser ju verkligen när det fattas. Likaså dessa utrop, HÄRLIGT, när ni meteorologer talar om fortsatt värme, långt in i september. Jag skulle vilja ha normalt väder, med normala temperaturer och slippa höra denna ständiga dyrkan av varmt och nederbördslöst väder. Tack för ordet!
Mats Andersson:Hej Kerstin, du har helt rätt. Regn är ju det viktigaste som finns på jordklotet och vi ska vara neutrala för olika väder. Men det är säkert som du säger att vi förhärligar solen och högtrycket.
Richard:Hur stor noggranhet har ni i era lokala prognoser? Bor i Trelleborg nära kusten och säger prognosen att det ska va mulet med inslag av regn så har vi oftast sol och kan gå till stranden. Eller är kustnära regioner svåra att förutbestämma?
Mats Andersson:Hej Richard, lokala väderprognoser ska vara detaljerade och allt viktigt komma med. Själv "ger jag aldrig upp en dag" utan att åka till kusten, där det nästan alltid är soligare väder än in över land.
Viveca Svensson:Det verkar som om väderprognoserna, åtminstone här i Malmö, varit svårare att förutsäga och oftare "fel" i sommar än förut. Är detta något Du ovbserverat och vad kan det bero på?
Mats Andersson:Hej Viveca, svårt att säga, men i allmänhet är det svårt att göra väderprognoser på sommaren. Då handlar det ofta om regnskurar, mycket lokala sådana som kan ge regn "i slutet på gatan", medan "början av gatan" kan ha sol. Men det har säkert varit mycket skiftande väder även denna sommar. Vi gör säkrare prognoser på vinterhalvåret.
Magnus:Hej! Vad kommer det bli för väder i Saxtorp utanför Landskrona imorgon? Vi ska gifta oss och är väldigt nyfikna. Mvh
Mats Andersson:Hej Magnus, LYCKA TILL!! Var beredda på någon skur, men däremellan visar sig solen. Precis som i livet!!!
leif johansson:hej! är trenden samma i hela europa som här vad gäller värmen
Mats Andersson:Hej Leif, det har varit över 40 grader flera gånger vid Medelhavet och just nu brinner det i Grekland, som du kanske sett på tv. Medelhavet kommer ju att drabbas mycket hårt i framtiden enligt våra väderscenarior.
Anita:Hur tror du vädret blir den 9 september? Ska cykla på Ven då.
Mats Andersson:Hej Anita, det är för tidigt att säga, men följ prognoserna i radio o tv. Jag ska själv till Ven till helgen och Ven har oftast fint väder.
Karin:Hur beräknar man normaltemperaturen/-nederbörd för vädret? Lägger man till de nya värdena efterhand eller har man enbart "gamla" värden?
Mats Andersson:Man har gamla värden, dvs vi refererar fortfarande till åren 1961-1990. Kanske borde det förnyas vart 10:e år.
Lena:Hej Mats. När är det "Brittsommar" och varför kallas det för flicknamn?
Mats Andersson:Hej Lena, "Brittsommar" är veckan från den 7 oktober. Det har egentligen inte med ett flicknamn att göra, utan lär vara ett begrepp hämtat från Mellanvästern i USA då vädret blev ovanligt varmt. Och "Brittsommar" innebär ju också för oss ett ovanligt varmt väder. Du kan "googla" mer om detta!!
Moderator:Chatten med meteorolog Mats Andersson är slut. Stort tack för alla frågor och svar!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".