Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ebba jagar billiga mattips i skolköket

Publicerat onsdag 20 januari 2010 kl 20.48
1 av 6
2 av 6
3 av 6
4 av 6
5 av 6
6 av 6

I jakten på sitt uppdrag, att laga en tvårätters meny för två personer under 40 kronor har Ebba tagit hjälp av ett skolkök för att se hur de arbetar med att pressa kostnaderna för måltiderna.

Inger Sidén är kökschef på Borgarskolan. Hon har jobbat inom skolrestauranger sedan 1996. På den tiden har hon märkt en tydlig trend, maten ska helst vara ekologisk.

Kokerskorna förbereder morgondagens mat, vegetarisk moussaka.


Det behövs 400 liter sås till de 6 500 portioner som lagas i skolans kök.

Billiga dagar lagas soppa med säsongsanpassade grönsaker. Inger Sidén önskar att allt gick att laga från grunden men vissa halvfabrikat som fisk, köttbullar går inte att påverka. Hon gillar bäst när de gör grytor eller köttbullar. 

Gazmend Gashi och Dino Dulji sitter i skolmatsalen och just i dag när det är mycket grönsaker tycker de att maten smakar gott.

Men det finns dagar när de inte äter alls och ibland de inte så mycket som de vill ha.

De gillar hamburgare och kyckling och skulle gärna byta bort soppan eftersom de inte blir mätta.

Foto: Ebba Granath/SR
ebba.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".