Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

EBBA: Tillbaka i "matan"

Publicerat torsdag 21 januari 2010 kl 13.35

2012 ska Borgarskolan laga hundra procent ekologisk mat. Så lyder målet. Än så länge är fyrtio procent av maten i hamn. Heja!. På nittiotalet när jag gick i skolan existerade inte ens begreppet, alltså ska väl ingen klandras för grytorna och riset som verkade komma från landet Ingenstans och smakade ingenting.

I morgonens program kunde man bevittna mitt besök i matsalen och köket på Borgarskolan i Malmö. Jag smet från redaktionen igår och cyklade dit för att utforska hur arbetet går till när 6.500 portioner billig moussaka tillagas, prata med personalen bland grytorna om näringsinnehållet och med eleverna i restaurangen.

All inspiration och motivation känns nödvändig i min kamp att komma in i kaklet med en tvårätters för två personer under fyrtio kronor.

Redan i trappan ner till Borgarskolans matsal kom minnen tillbaka från min egen skoltid. Hur vi gömde de kokta potatisarna som mer liknade studsbollar, hur de elaka bruna bönorna blängde upp från tallriken samtidigt som fröken blängde från andra sidan bordet, och grönsakssoppan som inte smakade soppa och framförallt inte grönsaker.

Men plötsligt och ganska oväntat vände allt och det var faktiskt en otroligt härlig upplevelse. Skolköket byggdes om under ett sommarlov och in dundrade en stor välvuxen kock i mössa och vit rock med ambitionen att laga maten på plats. Samtidigt köpte mattanterna nya stora mexikanska hattar och sjöng när de serverade tacos. Eller, ja, de kanske inte sjöng, men de log i alla fall. Vi bönade och bad om en portion till, och kanske var det just därför de skrattade till.

Samtidigt som jag önskar att samma kock lagar välstekta biffar på skolan än idag, hoppas jag också att han är chef över sin femstjärniga dröm i Paris....

Nu ska jag smita från redaktionen igen. Kocken Jan Boris-Möller väntar på mig. Jan ska hjälpa mig i affären för att hitta i djungeln av råvaror och landa rätt när det gäller prislappen. Fyrtio kronor. Inte mer. Hur det gick hör du imorgon mellan sex och halv tio.

/Ebba

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".