Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Rösterna, profilerna och berättelserna från Värmland. P4 Värmlands arkiverade alster.

Flottningen på Klarälven- timrets väg från Höljes till Skoghall

Publicerat tisdag 17 februari 2009 kl 14.12
1 av 3
Flottare på Klarälven. Foto:Arne Lundström
2 av 3
Timmersläpp i Höljesdammen 1982. Foto:Arne Lundström
3 av 3
Stränderna rensas från timmer. Foto:Arne Lundström

Timmerflottningen på Klarälven startade runt 1835 i organiserad form och upphörde 1991. I ett reportage från 1982 följer vi timrets väg från dammen i Höljes, förbi fiskevattnen i Strängsforsen, som turistattraktion i form av flottar och via skiljet i sjön Lusten med båt sista vägen ner till bruket i Skoghall.

1982 var sista året som Lustenbåtarna drog timret genom Karlstad, sen skulle det bli löstimmerflottning hela vägen. Mängden timmer som flottades uppskattades till ca 6 miljoner timmerstockar/år.

I reportaget möter vi Stig Hedén, chef i Flottningsföreningen, sportfiskare Tomas Wennberg, Anders Holmberg som bygger timmerflottar, basen vid Krakerudsforsen Bertil Fryksell, Ivar Svärnemo vid Lustenskiljet, skepparen på ”Dragaren 6”, Johnny Johansson och Sören Lindse, driftsingenör på Skoghallsverken. Reportaget producerades av Öivind Bäck, Asbjörn Langmyr, Henrik Nilsson och Ulla (Persson) Walldén i samarbete mellan SR Värmland och NRK Hedmark.

LYSSNA:

FAKTA om flottningen:

Klarälven var Sveriges sista flottled och massaved flottades på älven fram till 1991. Virkesflottningen kom igång i stor skala på 1800-talet samtidigt som bruken och sågverken expanderande. Till en början blandades många ägares virke. För att få ordning på hanteringen, bildades omkring 1830 en sammanslutning som kallades ”Herrar timmerhandlare på Clara elf och däri fallande vattendrag”. Denna organisation blev sedemera Klarälvens Flottningsförening, KFF. På 1950-talet var mer än 1800 personer sysselsatta med flottning på Klarälven och mängden virke som flottades motsvarar 26 700 virkesbilar med släp.

Med Höljes kraftverk 1962 underlättades flottningen, bland annat genom Höljessjön som kom att utgöra ett magasin för virket från Norge.

Fram till 1982 skiljdes och buntades virket men de sista tio åren lösflottades timret hela vägen ner till Skoghall eftersom det vara Storas virke alltihop. Klarälven blev avlystes av regeringen som allmän flottled den 27 november 1997.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".