Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Rösterna, profilerna och berättelserna från Värmland. P4 Värmlands arkiverade alster.

När vargen kom till Värmland

Publicerat fredag 16 oktober 2009 kl 10.42
1 av 2
Skjut, gräv och tig talades det ibland om i den tidiga vargdebatten där många gav uttryck för att ta lagen i egna händer. Foto: Geir Otto Johansen/SCANPIX
2 av 2
Anders Bjärwall, rovdjursexpert på naturvårdsverket var den som oftast fick ta debatten med vargmotståndarna. Foto: Jonas Ekströmer/SCANPIX.

Om det ska finnas varg i den svenska skogen, hur många vargar människan, tamboskapen och klövviltet klarar av och hur farlig vargen egentligen är har debatterats flitigt allt sedan vargens återkomst med den första vargvalpkullen i norra Värmland 1983.

Den första konstaterade föryngringen skedde i det sk Nyskogareviret, och här etablerades första vargflocken. Ur radions bandarkiv har vi letat fram två inslag från 1984 då vargdebatten hade startat med hetta. Då fanns det uppskattningsvis åtta vargar i Värmland, vilket i princip var lika med hela den svenska vargstammen. 25 år senare är den svenska vargstammen uppskattningsvis ca 230-240 djur varav ca 40-60 vargar i ursprungsområdet Värmland (uppgifter från Grimsö viltforskningsstation). 

Det första inslaget är en debatt kring lokalbefolkningens rättigheter kontra naturvårdens krav. I debatten som spelades in i Sysslebäck 1984 deltar bl.a. Naturvårdsverkets dåvarande rovdjursexpert Anders Bjärwall och Bertil Hedström och Bertil Nykvist från den då nybildade antivargföreningen. Debattledare är Göran Wintzell.

Det andra inslaget skildrar en uppvaktning hos dåvarande jordbruksministern Svante Lundqvist och Naturvårdsverket som en grupp nordvärmlänningar genomförde 1984, med krav på att få skjuta varg som kom för nära människan. Delegationen på ca 20 nordvärmlänningar leddes av Svea Olsson från Nyskoga och hennes son Peter Olsson som fått åtskilliga av sina får dödade av varg. Med på resan var också här Sveriges Radio Värmlands reporter Göran Wintzell.

Ulla Walldén
ulla.wallden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".