Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett fördjupande samhällsprogram i Sveriges Radio P4
Söndag 30 augusti 2009

Behöver vi en vapenindustri?

Publicerat söndag 30 augusti 2009 kl 13.03
1 av 5
Foto Scanpix
2 av 5
Anna Ek, Svenska Freds
3 av 5
Cecilia Uddén
4 av 5
Tomas Samuelsson
5 av 5
Andreas Ekman Duse

Enligt fredsforskningsinstitutet SIPRI har militärutgifterna i världen under dom senaste tio åren ökat med 45 procent.Den svenska vapenindustrin startade när Sverige var neutralt och omgivet av två stora militärblock, Nato och Warszawapakten. Sverige skulle inte vara i beroendeställning till något av blocken. Idag är situationen helt annorlunda. Men istället för att minska på vapentillverkningen så har exporten närmast exploderat.

Svenska Freds- och skiljedomsföreningen senaste rapport jämför hur mycket pengar fattiga utvecklingsländer lägger på vapenexport och på olika utvecklingssatsningar. FN bestämde ju det sk milleniemålet att fattigdomen si världen skulle halveras inom 15 år, ett mål som redan misslyckats. Anna Ek är ordförande för Svenska Freds.

Indien och Pakistan är två storkonsumenter av svenska vapen och Sveriges Radios Asienkorrespondent Nils Horner har en klar bild av varför dessa länder ständigt rustar upp. Det handlar i huvudsak om hotet från ett ständigt expanderande Kina..

.

Vi är från historien vana vid att länderna i Mellanöstern har mängder med vapen, samtidigt som dom flesta av dem behöver mycket annat för att utvecklas. Det är två parallella verkligheter, hävdar Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén som levt många år i Mellanöstern. Hon har flera rimliga förklaringar på denna paradox. Utan ett vapen åtnjuter ddu ingen respekt i Mellanöstern.

Vapenbranschen är inte alls som vilken bransch som helst. Omgiven av mängder med regler och när Saab Bofors Dynamics gör affärer går det inte alls till som när det t ex säljs bilar. Det är kunden som konkret beställer och sen fortsätter samarbetet i många år. Hur stor hänsyn tar då Saab Bofors Dynamics till den moraliska aspekten, frågar jag vd Tomas Samuelsson.

Vapenbranschen är omgärdad av regler och tillverkarna säger sig följa reglerna och därmed uppfylla kraven medan många hävdar att reglerna är alltför luddiga och går att kringgå utan större problem. Generaldirektör för ISP är Andreas Ekman Duse och han tycker sig ha god kontroll på sakernas tillstånd. Han anser att myndigheten verkställer riksdagens och regeringens beslut , helt enligt reglementet.

Sverige får inte exportera vapen till länder som riskerar att dras in i yttre eller inre väpnade konflikter eller länder som inte respekterar de mänskliga rättigheterna. Men Sverige HAR exporterat till länder indragna i såväl yttre som inre konflikter och länder som systematiskt bryter mot de mänskliga rättigheterna. Men det går ändå ihop, anser handelsminister Ewa Björling.

Den svenska vapenexportpolitiken är ett hyckleri, anser fredsforskaren och professorn i underrättelseanalys Wilhelm Agrell. Det grundläggande dilemmat med vapenexport är att tillverkarens kontroll upphör vid leverans, menar Agrell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".