Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Korta dokumentärer från nutiden. Nära samtal och reportage om människors liv och idéer.

"Jag bär min familjs skam"

Publicerat fredag 17 juni 2011 kl 08.00
Lyssna/ladda ner: "Jag bär min familjs skam"
(29 min)
1 av 2
Barn som blivit sexuellt utsatta har målat på en duk.
2 av 2
Birgitta Holmberg ordf. i föreningen Anhöriga till sexuellt utnyttjade barn

Annas dotter blev som barn sexuellt utnyttjat av en vuxen.  Sofias syster blev utsatt för övergrepp av pappan i familjen. Hur är det att vara anhörig? Vad händer när offer och förövare finns i samma familj och hur påverkas bilden av familjen?

Annas dotter berättade i vuxenålder om en barndom där hon blev utsatt för sexuella övergrepp av en vuxen i deras närhet.

- Jag känner mig nästan smutsig, att jag som förälder inte hade sett det här.  Det går inte en dag utan att jag frågar mig, hur kunde jag inte se det?

Sofia var 11 år när hon fick reda på att hennes äldre syster blev utsatt av hennes pappa.

- Familjen delades upp i två. Mamma och pappa mot min syster. Jag var liksom utanför. Men när pappa kom ut från fängelset minns jag att jag var mycket en pojkflicka. Jag skulle inte vara så tjejig, kanske för att inte väcka nått hos honom. För nånstans tänkte jag att det var mitt fel.


Birgitta Holmberg startade 1993 föreningen Anhöriga till Sexuellt Utnyttjande Barn, ATSUB i sin källare.  Hon är själv mamma till ett barn som blivit sexuellt utnyttjat och kände att det inte fanns någon hjälp till anhöriga.

- I början när vi startade var vi väldigt anonyma. Vi var rädda. För 20 år sen då pratade man inte mycket om det här, och att vara anhörig det fanns inte. Många känner än idag att det är ett misslyckande som förälder att ha ett barn som blivit sexuellt utnyttjat.

___________________________________________________________________

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".