Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Korta dokumentärer från nutiden. Nära samtal och reportage om människors liv och idéer.
onsdag 29 augusti

Hen – mer än bara ett ord

Publicerat söndag 26 augusti 2012 kl 08.00
Hen - mer än bara ett ord (MP3)
(30 min)
1 av 4
Kivi och monsterhund (Olika förlag)
2 av 4
Karin Milles Foto Martin Hedberg.
3 av 4
Vio Szabo
4 av 4

-Jag har aldrig lyssnat till hon eller han, men när jag hör människor säga hen tänker jag, oj nu talar dom till mig, säger Vio Szabo som berättar att hen har känt sig som en hen sedan hen var liten.Varför skriver vi ”han/hon , hans/hennes” när det finns ett ord som täcker allt , hen?
Debatten om ett könsneutralt pronomen som hen har egentligen pågått sedan 60 talet. Men på senare tid har HBTQ rörelsen börjat använda ordet på människor i sin egen omgivning.

Ulrika Westerlund förbundsordförande på RFSL berättar att henordet kan medföra vissa problem i kretsen av människor som tydligt vill beskriva sig som en han eller hon.
Debatten om henordet i svenska språket har tidvis varit hård och ofta förknippats transpersoners rätt att fritt få uttrycka sig.
-Då är det intressant att se att i Latinamerika verkar man ha kommit längre. I t.ex. Argentina har dom nyligen infört en lag som ger varje argentinare rätten att själv fritt få bestämma sin könstillhörighet. Och det utan vare sig medicinska ingrepp eller långa juridiska procedurer. Det räcker med en ifylld blankett och anmälan.    

Språkforskaren vid Södertörns högskola, Karin Milles,  tror att henordet kommer alltmer i och med att många yngre börjar säga hen helt obehindrat.
-Det är nog en generationsfråga..!

I januari i år kom barnboken ”Kivi och monsterhund” (Olika förlag) av Jesper Lundqvist som säger:

-Jag har skrivit för barn, inte för pojkar eller flickor. Därför är Kivi en hen. Inga personer i berättelsen är en han eller hon, inte ens mamma pappa eller syskonen. 
-Dom yngsta läsarna har inga problem med det, men från åttaårsåldern verkar det bli knepigt. Då börjar man ta intryck av vad som är pojkigt och flickigt, säger Jesper Lundqvist
Det tredje och sista programmet i Tendens tema: Han, hon - eller hen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".