Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2011. Ett odlingsprogram för stadsbor.

Temabalkong och gourmetodling

Publicerat torsdag 4 juni 2009 kl 16.33
1 av 9
Anna Karolina Nilsson är gourmetodlare.
Basilikabollarna. Foto: Anna Karolina Nilsson.
2 av 9
Basilikabollarna. Foto: Anna Karolina Nilsson.
Bosses balkong efter
3 av 9
Bosses balkong efter
Så här såg det ut hos Bosse innan vårt besök …
4 av 9
Så här såg det ut hos Bosse innan vårt besök …
Ampel upp på väggen
5 av 9
Ampel upp på väggen
Eva Robild sätter handerna i uppgiften
6 av 9
Eva Robild sätter handerna i uppgiften
Färdigt
7 av 9
Färdigt
Italienskt bord
8 av 9
Italienskt bord
Kaprifol utanför sovrum
9 av 9
Kaprifol utanför sovrum

Trender och egen stil! Hela balkongen full med vita växter, eller kanske bara pelargoner? Odla med Stadsgrönt har besökt Anna Karolina Nilsson i Köpenhamn som har gourmetodling som tema på sin balkong. Det ska vara ätligt, och det ska vara exklusivt. Hör reportaget i programmet.

Och det blir mer tema när vi hjälper Bosse Andersson i Malmö att inreda sin nya balkong, som ligger i norr och nästan helt saknar sol. Uppdraget: att skapa Medelhavskänsla, gärna med en doft av Italien. Stadsgrönts Eva Robild har tagit sig an utmaningen.

Här kan du se bilder från Bosses balkong efter vårt besök:

Vilka växter ska man då välja för att få så mycket medelhavskänsla som möjligt, och vad kostar dom? Eva Robild tipsar.  

Recept på Anna Carolinas minibasilikabollar:  

Perfekta som antipasti med ett glas prosecco till!
 
Du behöver:
Mini-mozzarella
Stora basilikablad (typ salladsbasilika)
Parmaskinka eller San Giorgio skinka
 
Olivolja och flingsalt alt. lite pesto som garnering.
 
Koka upp vatten och ha en skål med kallt vatten redo. Doppa bladen exakt 5 sekunder i det kokande vattnet och lägg direkt ner i det kalla vattnet för att bevara färgen. Bladen blir lite lagom klistriga och perfekta att rullas om mini mozzarellan.
 
Rulla basilikabladen en och en om varje mini mozzarella och lägg upp på serveringsfat. Vill du ha parmaskinka runt om tar du först och rullar om basilika sen "knyter" du parmaskinkan om paketet.
 
Man kan ringla över lite olivolja och flingsalt precis innan servering alternativt klicka över lite god pesto.

Vi hörs igen!
Nästa gång ni hör Odla med Stadsgrönt är alltså den 6 juli, under tiden är programmets hemsida under ständig förändring!

Programledare: Petra Quiding.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".