Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2011. Ett odlingsprogram för stadsbor.

Sarah Emerys recept på örtsalt

Publicerat tisdag 25 augusti 2009 kl 16.41
Sarahs örtsalt. Foto: Åsa Kjellman Erici.

Till ett örtsalt kan man använda:

-grovkornigt havssalt
-timjan
-basilika
-oregano
-tomat
-lök
-vitlök
-chili
-selleriblad
-dragon
-persilja
-paprika

I måttliga mängder även:
-libbsticka
-salvia
-rosmarin
-rödbeta (för färgeffektens skull)

Använd helst färska kryddor, som ska vara sköljda men absolut torra. Av tomaten används bara köttet, det vill säga inte saften och kärnorna (pressa ur dem och använd i en tomatsås istället.) Örterna och saltet hackas grovt, med hjälp av kniv eller eventuellt stavmixer/blender. Låt torka på träbricka eller ramar med uppspänt tyg, helst bara i ett tunt lager. Saltet behöver luftas och vändas för att torka ordentligt, helst några gånger per dag.

Jag brukar göra några olika salter, ett pestosalt med basilika, tomat, lök och vitlök, ett grönt med bara gröna örter och några gånger har jag gjort ett röd-rosa med färg av rödbeta.

Lycka till!
Sarah

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".