Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Prisbelönta avslöjanden och gripande reportage från Ekots granskande reportrar.

Polisen försvarar arbetet med alkotester

Publicerat tisdag 2 december 2008 kl 12.04

Rikspolisstyrelsen har inga planer på att ändra de mål som styr arbetet mot rattonykterhet trots den hårda kritik som framförs mot metoderna i en ny rapport. Men Rikspolisstyrelsen anser att arbetet mot rattonykterhet i stort sett fungerar bra.

– I det här fallet är det kvantitativa mål för det är enkelt att få fatt i och enkelt att mäta upp. Men att det är ett kvantitativt mål behöver inte stå i motsättning till att det också blir en god kvalitet i det arbetet, säger Ulrika Herbst som är chef för Rikspolisstyrelsens polisenhet.

Men de flesta kontrollerna görs ju mellan nio och tolv på vardagarna?

– Det kan man tycka är iögonfallande men det är viktigt att komma ihåg att även rattfyllerister finns ute på vägarna då. Men det finns naturligtvis möjligheter att utveckla det här arbetet mot att vi ska vara på rätt plats vid rätt tid.

Men enligt rapporten misslyckas ju det arbetet?

– Jag tror inte att man ska dra alltför generella slutsatser av rapporten. Jag tror att det finns behov av att utveckla men det finns också mycket bra arbete som pågår.

Enligt en rapport som publiceras på tisdagen jobbar polisen på fel sätt för att motverka rattfylla. Samtidigt som polisen gör fler alkoholkontroller än någonsin tidigare, över 2,5 miljoner kontroller per år, har andelen rattfulla som tas fast i kontrollerna minskat drastiskt de senaste åren. Poliser ställer sig på fel platser vid fel tider och undviker därmed att ta fast rattfulla, enligt rapporten.

Polisens statistiska mål har debatterats i flera år. Den förre rikspolischefen fick innan han avgick kritik för att vara för mycket inriktad på statistik och den så kallade jakten på pinnar. Men enligt rapporten styrs arbetet mot rattfulla fortfarande för mycket av kvantitet istället för kvalitet.

Det har gått så långt att vissa polischefer som citeras i rapporten medvetet låter sina poliser göra kontroller vid tider och platser när risken att ta fast rattfulla är som minst. Det tar nämligen lång tid att åka in till stationen med en rattfull och då hinner ju inte poliserna göra tillräckligt många utandningsprov. Så här säger till exempel en gruppchef inom polisen:

– För att nå upp till målet brukar vi ställa oss en timme när folk åker hem från jobbet och vi inte riskerar att få några rattfyllerister.

Det finns också exempel i rapporten på hur poliser fuskat med alkometrarna, blåst själva i dem eller kört med alkometrarna utanför bilrutan så att falska utandningsprov registreras.

Christer Lindéns lillebror blev ihjälkörd av en rattfull förra året, och han blir upprörd när han får se den nya rapporten:

– I mina ögon sköter de ju inte sitt jobb överhuvud taget och i mina ögon är de ju inte poliser i så fall för en polis ska ju gå ut och göra jobbet som han är ålagd och det är att ta gärningsmän. Sköter man inte det kan man väl gå och ställa sig och svabba i stället.

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".