Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Prisbelönta avslöjanden och gripande reportage från Ekots granskande reportrar.
Ungdomsbrottslingar

”Förebyggande projekt var meningslöst”

Publicerat fredag 29 augusti 2008 kl 16.33

Ett brottsförebyggande projekt som drivits av polis, socialtjänst och skola i Stockholms nordvästra förorter har varit meningslöst. Det säger nu tidigare projektledaren för projektet ”Ung och trygg på Järva”. Många av de 26 barnen i Tensta, Hjulsta och Rinkeby som prioriterades i projektet blev grovt kriminella, visar Sveriges Radios granskning.

Men interna kritik från flera poliser håller länspolismästare Carin Götblad inte med om.

- Jag vill nog säga att det har skett väldigt, väldigt mycket sista åren. Vi har gjort stora satsningar ute i förorterna.

Men flera närpoliser upplever att polisen satsar mer på konfrontativt arbete än på förebyggande. Vad säger du om det?

- Nej, jag håller verkligen inte med om det. Vi har väldigt stora förebyggande satsningar, säger Carin Götblad.

Ett av polisens förebyggande satsningar de senaste åren har varit ”Ung och Trygg i Järva”, ett projekt som skulle hindra nyrekryteringen av unga brottslingar i Stockholms norra förorter. Det var ett samarbete mellan polis, socialtjänst och skola i området.

Men i själva verket var projektet bara något som skulle ge bra pr för att det skulle se ut som om myndigheterna ansträngde sig. Det säger nu projektledaren, polisen Claes Ursing, som drev projektet fram till förra året.

- Det gav ingenting, alltså överhuvudtaget. Jag upplevde ett sådant motstånd till att samarbeta så att det var helt ogörligt, alltså. Det var på något sätt för att visa upp att man, åtminstone utåt sett, gjorde någonting i de här områdena som vi vet har bekymmer.

Som Ekot har berättat tidigare gjorde närpolisen en lista över de 26 mest kriminellt belastade tonåringarna i Hjulsta, Tensta och Rinkeby för åtta år sedan.

Ekots uppföljning visar att trots att ungdomarna uppmärksammades i ung ålder hamnade hälften av dem i fängelse eller på sluten ungdomsvård. Flera blev grovt kriminella och dömdes för bankrån, värdetransportrån eller mord.

- Man pratar om att vi ska förebygga brott med tittar vi krasst så är det väldigt lite av den varan utan det mesta handlar om det som man kallar händelsestyrt arbete, att vi ingriper när saker och ting har hänt och vi försöker utreda de händelserna men att försöka förhindra fortsatt brottslighet, där är vi jättedåliga tycker jag, säger Claes Ursing.

Daniel Velasco

Helen Ling, Radio Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".