Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Prisbelönta avslöjanden och gripande reportage från Ekots granskande reportrar.

Ungdomar förhörs utan advokat

Publicerat onsdag 24 september 2008 kl 03.01
Kronobergshäktet på Kungsholmen. <nobr>Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.</nobr>

Polisens ungdomssektion i västra Stockholm håller förhör med barn och ungdomar utan att vare sig advokat, föräldrar eller andra vuxna är närvarande under förhören. I några fall har föräldrar inte ens informerats om att deras barn ska förhöras.

Det visar en genomgång som Ekot gjort av polisförhör med ungdomar under 18 år. I mindre än vart tredje förhör har försvarsadvokat närvarat. Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg är kritisk.

– Det är viktigt att alla människor har en försvarare med sig men det är särskilt angeläget när det gäller unga, säger Anne Ramberg.

Varför är det så viktigt?

– För det första kan det få stora följder för deras framtid, sedan ska man komma i håg att de första förhören som hålls är ofta väldigt viktiga, säger Anne Ramberg.

Polisens rånkommission i västra Stockholm gjorde succé när den började bekämpa ungdomsrån och annan grov ungdomsbrottslighet för åtta år sedan. Många brott klarades upp. Den först tillfälliga kommissionen utökades och blev en permanent del av Stockholmspolisen nu under namnet ungdomssektionen.

Alla som är misstänkta för brott har rätt att ha advokat närvarande under förhör. När det gäller misstänkta under 18 år ska vårdnadshavare omedelbart kontaktas och erbjudas att vara med på förhöret. Ekot har gått igenom 179 förhörsprotokoll gjorda av ungdomssektionen där ungdomar under 18 år varit misstänkta för brott som kan ge fängelse.

Bara i mindre än vart tredje förhör har advokat varit med. I bara drygt hälften av förhören har någon annan vuxen varit med förutom polisen, till exempel föräldrar, socialtjänst eller advokat. Det trots att förhör med enbart polisen närvarande bör undvikas.

Anders Göranzon som är chef för rånkommissionen och nuvarande ungdomssektionen förklarar det så här.

– Det har att göra med att vissa advokater inte kommer till förhören. De är överhopade med arbete, de är egna företagare. Det sociala har svårt att komma på kort varsel och föräldrar jobbar eller är ointresserade av att komma. Då står man där med ett grovt brott och vet inte vad man ska göra, säger Anders Göranzon.

Men ni anstränger er för att ta kontakt med föräldrar?

– Ja, det gör vi, säger Anders Göranzon.

Ansträngningen kan innebära att ringa ett samtal till en upptagen telefon. Genomgången av förhörsprotokollen visar att föräldrar i vissa fall inte ens har varit informerade om att deras barn ska förhöras. I ett av förhörsprotokollen står att Anders Göranzon ringde hem till den misstänktes mamma, men när telefonen var upptagen hölls förhöret i alla fall, utan att föräldrarna informerats.

Inför ett annat förhör sa han åt en rånmisstänkt flicka att själv meddela sin mamma och ta med henne till förhöret, men hon gjorde inte det och Anders Göranzon höll flera förhör med flickan, utan vare sig föräldrar, socialtjänst eller advokat. Det är inte acceptabelt tycker advokatsamfundets Anne Ramberg.

– Det är en skyldighet att underrätta såväl föräldrar som socialtjänst, säger Anne Ramberg.

När tre ungdomar misstänktes för mordförsök i Kista 2005 varav två var under 18 år förhördes de utan vare sig föräldrar, advokat eller annat vittne närvarade. En av de misstänkta bad att få ha med en närpolis på förhöret eftersom han inte hade förtroende för ungdomssektionens poliser. Trots att en av närpoliserna erbjöd sig att ställa upp som vittne vägrade förhörsledaren och två förhör hölls med enbart förhörsledaren.

– I det fallet vill inte jag uttala mig. Självklart ska vi försöka sträva efter att alltid ha en representant med. Men verkligheten ser ibland annorlunda ut. När du tar in någon så är det så att verkligheten inte överensstämmer med teorin kan man säga, säger Anders Göranzon.

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".