Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Prisbelönta avslöjanden och gripande reportage från Ekots granskande reportrar.

Polis anklagas för olagliga förhör

Publicerat onsdag 24 september 2008 kl 10.56
Cell på Kronobergshäktet.

Ungdomar i Stockholms nordvästra förorter anklagar polisens ungdomssektion för olagliga förhörsmetoder i samband med att de förhörts utan vare sig advokat, föräldrar eller förhörsvittne. Flera ungdomar vittnar om misshandel och hot under förhören.  

Ungdomarna säger också att de erbjudits att slippa straff för egna brott genom att ange andra.

17-årige Mehmet* säger att han lurats att gå med på polisens påtryckningar.

– Det enda man tänker på är att komma ut ur cellen. Du berättar om andra vad de gjort, vad de gör och var de håller hus. Om du hjälper polisen med det de vill så hjälper de dig att komma ut.

När du gick med på det och trodde att du skulle få slippa undan brotten, hur kände du efteråt?

– Jag kände mig lurad. Man lär av sina misstag och gör inte om dem, säger Mehmet.

Det är inte tillåtet i Sverige att låta brottslingar slippa straff genom att ange andra. Men flera ungdomar som Ekot talat med hävdar att det är just vad som hänt under förhör med polisens så kallade ungdomssektion och den tidigare rånkommissionen i västra Stockholm.

Det här är lögn, säger Anders Göranzon, chef för ungdomssektionen. Han säger att misstänkta aldrig erbjuds slippa straff för brott mot att de anger andra.

– Det finns inte någonstans att det skulle vara så att skulle bjuda på ett brott för att någon skulle hålla utkik. Vi fungerar inte så i Sverige, säger Anders Göranzon.

Mats* säger att han blev erbjuden att slippa straff för en olovlig körning under ett förhör som också rörde narkotikabrott.

– För att jag inte skulle behöva gå igenom rättegång så lockade de mig med att ta bort den olovliga körningen.

Vad sa den person som kom in i förhörsrummet?

– Det var en kvinnlig polis. Hon kom in och stängde av bandspelaren. Hon sa att hon jobbade med ungdomsfrågor på Västerortspolisen. Hon frågade om jag kunde tänka mig att samarbeta med polisen och om jag ville ha hjälp för mitt drogberoende som jag hade och under det samtalet kom den olovliga körningen upp, säger Mats.

Anders Göranzon hävdar att det förhör som Mats berättar om inte gått till på det sättet. Polisens förhörsledare får överhuvudtaget inte ljuga under förhör vare sig om att den misstänkta ska få slippa straff för vissa brott eller om att någon annan angett den som förhörs.

– Vi får aldrig ljuga, rent konkret. Däremot kan vi lägga uppgifter som andra medgärningsmän har sagt, men det måste alltid stämma och i de fallen är advokaterna med och ser till att de misstänkta får sina rättigheter tillgodosedda, säger Anders Göranzon.

Men oftast är ingen advokat med på förhören som ser till att ungdomarnas rättigheter tillgodoses, som Anders Göranzon säger.

Ekot har gått igenom 179 förhör som ungdomssektionen och den tidigare rånkommissionen gjort mellan år 2001 och 2007, med ungdomar under 18 år som varit misstänkta för brott som kan ge fängelse. Bara i mindre än vart tredje förhör har advokat varit med. I nästan hälften av fallen har ingen annan vuxen än polisens förhörsledare varit med, trots att ungdomarnas vårdnadshavare omedelbart ska kontaktas och erbjudas att vara med på förhöret.

Flera ungdomar hävdar att de blivit hotade, slagna och förolämpade under förhör med ungdomssektionens poliser, men eftersom inga andra varit närvarande under förhören står ord mot ord.

Abbe*, som var 15 år när han förhördes, hävdar att en av rånkommissionens poliser tog strypgrepp på honom och förolämpade honom under ett förhör innan hans pappa hunnit kommit till polisstationen.

– Din jävel nu ska du åka tillbaka till Somalia om du inte säger sanningen. Han försökte hota mig och tog mig i kragen och nästan ströp mig för att jag skulle säga vem som har gjort vad. Jag sa: Jag vill inte prata med dig förrän min pappa kommer hit. När min pappa är med kan de inte göra någonting. Men när bara jag och polisen sitter i ett rum kan han göra vad han vill med mig, säger Abbe.

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

* Namnen är fingerade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".