Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Prisbelönta avslöjanden och gripande reportage från Ekots granskande reportrar.

Fryshusets ledning lät bli att anmäla brott

Publicerat måndag 5 februari 2007 kl 05.30

Fryshuset i Stockholm, som till stor del finansieras med skattemedel, har fått flera miljoner för att uppmuntra ungdomar att polisanmäla brott. Men samtidigt har Fryshusets egen ledning vid flera tillfällen själva tystat ner brott, utan att polisanmäla, trots att de suttit inne med bevismateriel.


Fryshusets projekt Support ingår i Lugna gatan och finns till för ungdomar som blivit utsatta för brott. De ska få stöd för att våga göra en polisanmälan och vittna i rättegångar.

Arne Danner, som är ansvarig för Support, anser att det är viktigt att få ungdomar att polisanmäla brott.

– Hela vår demokrati vilar på att det finns en samstämmighet hos befolkningen om att vi ska använda oss av ett rättssystem och den svenska lagstiftningen. Utan det faller hela samhället sönder, då blir det anarki. Då ligger vi i en situation av ett samhälle som närmar sig de maffialiknande situationerna, Scarface och Gudfadern, som finns som en botten, säger Arne Danner, som är ansvarig för Support.

Kände till flera brott
Men flera gånger har han själv, och Fryshusets övriga ledning, känt till allvarliga brott som de själva inte anmält.

Det här är de exempel Ekot har hittat:

2002 En av Lugna gatans anställda blir i sitt arbete skottskadad på Hötorget i Stockholm när han ska skydda en person. Polisen misstänker att den anställde själv är inblandad i en gänguppgörelse. Själv vägrar han prata med polisen, som därför lägger ner förundersökningen.

2002 En före detta nazist och chef för Fryshusets verksamhet Exit avslöjas med ekonomisk brottslighet. Fryshusets ledning polisanmäler inte.

2005 Det avslöjas att en av Lugna gatans anställda har förskingrat en större summa av bidragsgivarnas pengar. Arne Danner och den övriga ledningen tystar ner händelsen. Den anställde får sluta, men de låter bli att polisanmäla.

2005 En pojke som är anställd av Fryshuset skadas allvarligt i arbetet. Ledningen anmäler inte händelsen vare sig till Arbetsmiljöverket eller till polisen, trots att de är skyldiga att göra det.

2006 En av cheferna på Fryshuset anmäls internt för flera fall av sexuella trakasserier. Fryshusets vd Anders Carlberg säger sig ha ”Hur mycket bevis som helst” men han och den övriga ledningen väljer att inte kontakta polisen.

”Det är vår sak”
Hur ska då ungdomar kunna bli motiverade att anmäla och vittna om brott de blivit utsatta för när ledningen för projektet och för Fryshuset själva inte gör det? Den frågan ställde Ekot också till Arne Danner.

– Hur vi handskas med de situationer som är interna för oss här på Fryshuset, det är vår sak. Det är det ingen annan som har med att göra, egentligen, säger Arne Danner.

Anders Carlberg är vd för Fryshuset.

– Om vi vill polisanmäla så gör vi det. Vill vi inte polisanmäla gör vi inte det, säger Anders Carlberg.

Enligt vad Anders Carlberg kan minnas har ledningen inte vid något tillfälle anmält brott där Fryshusets egen personal varit inblandad. Vid alla sådana tillfällen har vetskapen om brottet stannat inom Fryshuset och gjorts upp internt.

– Ja, det har vi gjort. Vad jag kommer ihåg har vi valt andra vägar istället, för att komma överens.

Beror det på att ni är rädda för att Fryshuset ska få dåligt anseende?

– Det är klart att det inte är helt ointressant för en verksamhet att man gör upp i godo istället för att göra en rättssak av det.

Vad tycker du att det skickar ut för signaler?

– Vi skickar inte ut några signaler. Jag tror folk kan se den här skillnaden, säger Anders Carlberg.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Research: Nuri Kino
ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".