Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Prisbelönta avslöjanden och gripande reportage från Ekots granskande reportrar.

Säkerheten på Fryshuset kritiserades

Publicerat måndag 5 februari 2007 kl 15.45

Uppdaterad 17:31
Stiftelsen Fryshuset i Stockholm får hård kritik av Arbetsmiljöverket för bristande säkerhet. En 16-årig pojke var nära att dö då en skyddsdörr välte över honom och Fryshusets rektor har nu dömts till böter för att hon lät bli att anmäla händelsen till Arbetsmiljöverket.

– Jag hann knappt vända mig om innan jag fick den på mig. Hade jag inte vänt mig om skulle jag troligtvis ha fått den i ryggen och fått ansiktet ner i stentrappan, berättar Alexander Roskvist.

Alexander var bara 16 år när olyckan inträffade. Han var extraanställd för att hjälpa till med diverse vaktmästarsysslor på Fryshuset och var på väg upp från ett förråd då en flera hundra kilo tung skyddsdörr välte över honom och krossade hans ben.

– Man kunde inte tänka på smärtan. Man såg bara hur blodet rann och hur benpiporna stack ut. Det var det man tänkte på, berättar han.

Tusentals unga besökare
I Fryshusets lokaler vistas dagligen nästan 1 000 skolelever. Dessutom hålls konserter och discon med upp till 3 500 besökare. Säkerhetsfrågor borde med andra ord ha hög prioritet.

När en så allvarlig olycka inträffar, som när skyddsdörren välte över Alexander Roskvist, då måste arbetsgivaren omedelbart anmäla händelsen till Arbetsmiljöverket. Men ingen på Fryshuset gjorde någon anmälan, varken till Arbetsmiljöverket eller polisen.

Skolans rektor, Rosemary Vaher Schennings, har nu dömts till 30 dagsböter för att hon inte anmälde olyckan.

– Det var oerhört tråkigt. Oerhört tråkigt för pojken. Vi hade bristande rutiner i sammanhanget, säger hon.

Kritik efter inspektion
När Arbetsmiljöverkets Gunnar Sundkvist till slut gjorde en inspektion efter olyckan visade sig att det fanns fler grundläggande problem med säkerheten i Fryshusets lokaler.

– Det fanns tydliga brister i arbetsmiljörutinerna. Man hade inga rutiner för när man skulle göra fysisk skyddsrond och se över verksamheten och förebygga risker. Där fanns det tydliga brister.

Det här är inte enda fallet då Fryshuset valt att hantera allvarliga händelser och brott i organisationen internt istället för att anmäla. Ekots granskning visar att Fryshusets ledning och personal låtit bli att polisanmäla allvarliga brott vid minst fem tillfällen. Samtidigt driver Fryshuset ett projekt som ska förmå ungdomar att just polisanmäla brott.

– Det är klart att det inte är helt ointressant för en verksamhet att man gör upp i godo istället för att göra en rättssak av det, säger Anders Carlberg, vd för Fryshuset.

Vad tycker du att det skickar ut för signaler?

– Vi skickar inte ut några signaler. Jag tror folk kan se den här skillnaden 

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Nuri Kino
ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".