Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)
Prisbelönta avslöjanden och gripande reportage från Ekots granskande reportrar.
Ekot granskar Turkiet

EU-pengar går främst till regeringsvänliga

Publicerat måndag 11 januari 2010 kl 12.00
Borgmästaren i Sur i sydöstra Turkiet, Abdullah Demirbas, är kritisk till AKP:s hantering av EU-pengarna. Foto: Nuri Kino/SR.

I Ekots granskning av EU:s stöd till Turkiet anklagas AKP, det turkiska regeringspartiet, av centrala personer för att ha stärkt sin makt med hjälp av EU-bidrag. Det mesta av pengarna ska ha hamnat i områden där partiet har starkt stöd.

Bland berörda i Turkiet är det allmänt känt att kommuner där regeringspartiet AKP har makten får mer EU-stöd än andra.

Två centralt placerade personer inom de organisationer som fördelar EU-medlensom vi har träffat vill vara anonyma när de till exempel berättar att frivilligorganisationer som står regeringen nära får större del av pengarna och på det sättet cementeras partiets makt.

En av dem berättar också hur EU-stödet har strypts till organisationer lojala mot oppositionen.

När vi låter CFCU, den myndighet som har till uppgift att antingen bevilja eller avslå ansökningar vad det gäller EU-pengar, bemöta kritiken säger generaldirektören Muhsin Altun först att det stämmer att finns en stor klyfta mellan beviljade anslag till väst och till de mest behövande i öst.

Han måttar ett stort glapp med händerna.

Muhsin Altun säger dock att det inte har med huruvida de är AKP-styrda kommuner eller inte att göra, och att kommuner som är styrda av det numera bannlysta kurdiskdominerade partiet DTP också fått pengar.

Borgmästare i kommuner som inte styrs av AKP avfärdar Altuns försvar som nonsens och säger att det Altun räknar upp är en spottstyver i sammanhanget.

Abdullah Demirbas, borgmästaren i Sur i Diyarbakir i sydöstra Turkiet, tillhör det numera förbjudna kurdiska partiet DTP.

– Alltså, AKP utnyttjar de här pengarna i stor utsträckning för sina politiska intressen. Pengarna delas ut till jordbrukare som räntefria lån eller bidrag. Då tror jordbrukarna att det är regeringen eller AKP som har gett dem bidrag. På det sättet får AKP jordbrukarnas röster, säger Abdullah Demirbas.

Ekot har också pratat med AKP:s huvudkontor i Ankara som vid tre tillfällen har lovat bemöta kritiken men ännu inte gjort det.

Nuri Kino
nurikino@gmail.com

Kajsa Norell
kajsa.norell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".