Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Prisbelönta avslöjanden och gripande reportage från Ekots granskande reportrar.
Ekot granskar ungdomshemmen

Flicka isolerades från andra ungdomar i sex år

Publicerat fredag 4 juni 2010 kl 06.23
Långanässkolan. Foto: Rebecka Montelius/SR.
Långanässkolan i Eksjö har de längsta fallen av vård i enskildhet.

Flera ungdomar har hindrats från att träffa andra intagna under flera år i sträck på statliga ungdomshem. Det visar Ekots fortsatta granskning av hur så kallad "vård i enskildhet" används på statliga ungdomshem. En flicka som var 14 när hon fick vård i enskildhet hade det konstant i nästan sex år.

Juristen Titti Mattsson som forskar om ungdomsvård är tycker att det här strider mot lagen.

– Man kan inte ha vård i enskildhet som en permanent lösning på en situation. Så är lagen inte tänkt att göra.

2003 infördes den nya vårdformen "vård i enskildhet" på statliga ungdomshem, ungdomar på som till exempel är våldsamma ofta eller har svårt att umgås med andra separeras då från andra intagna och får bara träffa personal under en period.

Vårdformen var tänkt att vara tillfällig. Den ska enligt förarbetena till lagen pågå "viss tid" eller vara "periodvis" och omprövas senast efter 7 dagar.

Men Ekots genomgång av över 160 fall av vård i enskildhet visar att det som skulle vara tillfälligt kan pågå i månader i sträck och för några ungdomar i flera år.

I början av 2008 får en pojke vård i enskildhet efter att han viftat med ett matbestick och sagt att han vill ta livet av sig. Han är fortfarande kvar i vård i enskildhet mer än två år senare.

Det längsta fallet är en flicka som brände ner flera butiker i Landskrona. Hon fick vård i enskildhet 2003 när hon var 14 och hade sedan det konstant till förra året när hon precis skulle fylla 20, alltså i nästan 6 år.

– Det reagerar jag väldigt starkt på. Med ett beslut som ska omprövas var sjunde dag så ser inte jag det som möjligt. All tvångsvård ska bygga på en tydlig laglig grund, säger Titti Mattsson.

– Det är inte tydligt att det finns laglig grund att hålla ungdomar i enskildhet under så lång tid. Jag ser inte att det är rimligt eller ens enligt den lagstiftning vi har i dag.

Långanässkolan i Eksjö har de längsta fallen av vård i enskildhet. Där finns en speciell avdelning för de ungdomarna. Maria Åsebrant som är institutionschef säger att de ibland får träffa andra ungdomar trots beslutet.

Flera av dem har psykiska problem och diagnoser som asberger och adhd och de kan enligt Maria Åsebrant vara svåra att anpassa till en mer öppen vård.

– Det är en speciell grupp av ungdomar som har väldigt speciella behov.

Men borde man inte ha lyckats göra den återanpassningen snabbare än sex år?

– Det skulle man kunna önska om man ser på det utifrån. Men utifrån den kännedomen som jag har av de ungdomarna så kan det faktiskt vara så att det tar så lång tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".