Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vi väcker Skaraborg med ett leende varje vardag, 06.00 - 09.30

Sill-recept

Publicerat torsdag 29 november 2007 kl 09.59

Szechuanpeppar - och senapssill (stark och pepprig)

  • 1 sats inlagd sill (se särskilt recept nedan)
  • 1 msk socker
  • ½ dl hackad dill
  • 1 dl söt stark senap
  • 2 dl majonnäs
  • 1 dl creme fraiche
  • 2 msk vinäger
  • ½ tsk grovmalda szechuanpepparknoppar

Blanda alla ingredienser till såsen och slå blandningen över sillen.

Låt stå ca 4 timmar och dra innan servering.                                          

Inlagd sill

  • 5 saltade skinnfria sillfiléer
  • 1 finskivad gul lök
  • 10 grovkrossade kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 2 dl vatten
  • 1 dl ättiksprit
  • 3 dl socker

Skölj filéerna väl och lägg dem i vatten i ca 8-9 timmar.

Koka upp vatten, ättika, socker och låt den svalna.

Skär filéerna i ca 1 1/2 cm breda bitar.

Varva sill, lök, kryddpeppar och lagerblad i en burk.

Häll lagen över sillen så att det täcker.

Låt sillen stå minst 24 timmar innan servering.

Håller sig 2 veckor i kylskåp.

Tandorisill

  • 5 inlagda sillfiléer (se särskilt recept)
  • 2 dl majonnäs
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl gräddfil
  • ¾-1 msk tandorikrydda
  • ¼ syrligt äpple

Skär de inlagda sillfiléerna i sneda centimetertjocka skivor och lägg dem i en bunke.

Skala och skär äppleklyftan i små tärningar.

Blanda majonnäsen med tandorikryddan och rör i gräddfilen.

Lättvispa grädden och vänd ner den i currymajonnäsen.

Blanda sillen med äppelbitarna och häll i tandorisåsen och låt det dra i några timmar.

Håller sig ca 1 vecka i kylskåp.

Inlagd sill

  • 5 saltade skinnfria sillfiléer
  • 1 finskivad gul lök
  • 10 grovkrossade kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 2 dl vatten
  • 1 dl ättiksprit
  • 3 dl socker

Skölj filéerna väl och lägg dem i vatten i ca 8-9 timmar.

Koka upp vatten, ättika, socker och låt den svalna.

Skär filéerna i ca 1 1/2 cm breda bitar.

Varva sill, lök, kryddpeppar och lagerblad i en burk.

Häll lagen över sillen så att det täcker.

Låt sillen stå minst 24 timmar innan servering.

Håller sig 2 veckor i kylskåp.

Blandning av egen tandorikrydda

  • ½ msk mald spiskummin
  • ½ msk mald koriander
  • 3 finhackade eller pressade vitlöksklyftor
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • ½ tsk gurkmeja
  • ¼ tsk mald kardemumma
  • ¼ tsk kajennpeppar
  • ¼ gram saffran
  • ½ msk paprikapulver

Stefan Grynge

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".