Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vi väcker Skaraborg med ett leende varje vardag, 06.00 - 09.30

Recept

Publicerat onsdag 23 februari 2011 kl 13.50

Halstrad gravlaxtoast 4 portioner
4 skivor vitt bröd utan kant
8 tunna gravlaxskivor
4 grönsalladsblad i strimlor
4 klyftor citron
färsk dill
1½-2 dl hovmästarsås

Stek brödet i smör. Lägg på salladen på varje bröd.
Halstra laxskivorna hastigt och lägg deem försiktigt på toasten.
Avsluta med en hovmästarsås på laxen.
Garnera med citron och en dill.

Wallenbergare 4 portioner
500 gram kalvfärs
2 ägg eller 4 äggulor
3 dl grädde
1 tsk salt
2 krm nymald vitpeppar
½ tsk paprikapulver
finsiktat vitt ströbröd (att panera ”biffarna” i)

Börja med att blanda salt och färs, låt färsen sedan stå i rumstemperatur ca 20 minuter och rör sedan i den igen. Blanda sedan i ägg, peppar och paprikapulver.

Kyl sedan ner färsen ordentligt.
Rör sedan ner den kalla grädden i färsen.
Rör inte i färsen mer än nödvändigt, den kan lätt bli seg och trådig.
Fördela färsen i fyra lika stora högar och gör platta tunna luftiga ”biffar”
Doppa ”biffarna” i ströbrödet och stek dem långsamt i smör.

Serveras med Pommes Mousline (potatismos), ärtor a la Fransoise, brynt smör, färsk inlagd gurka, lingonsylt och grönsallad. Ibland har också gräddsås serverats.

Gubbröra 4 portioner
100 gram hackade ansjovisfiléer
1 finhackad gul lök
6 stycken hackade hårdkokta ägg
2 msk finhackad persilja
smör
Fräs löken i smöret och tillsätt ansjovis, ägg och persilja.
Stjälp upp i cocotteform eller låda.

Biff a la Greta (Biff special) 4 portioner
400 gram fintärnat kött av utskuren biff från nöt eller oxfilé
1 finhackad gul lök
1 ägg
3-4 msk senap fransk eller svensk
salt och peppar
8 stycken råa medelstora potatisar i fina tärningar.

Blanda kött, lök, ägg, senap och kryddor.
Stek köttblandningen på låg temperatur tills den fått en fin färg och lägg upp den som en omelett.
Stek potatisen i smör till en gyllenbrun yta (potatisen skall vara mjuk i kärnan).
Lägg upp potatisen bredvid köttet och strö på hackad persilja.
Skomakarlåda 4 portioner

400 gram oxfilé á 100 gram styck
150 gram strimlat bacon
150 gram strimlad purjolök
ca 600 gram skalad potatis t ex King Edvard

2 dl mjölk
½ dl vispgrädde
3 msk smör
Potatismos
Koka potatisen ca 20 minuter i lättsaltat vatten.
Mosa potatisen med potatisstöt eller pressa den med en potatispress.
Koka upp mjölk, grädde och smör.
Vispa i vätskeblandningen i potatisen och smaksätt med salt och peppar
Fräs bacon och purjolök i smör.
Stek oxfilskivorna i smör.
Lägg en portion mos i en ”lunchlåda” eller på en tallrik.
Lägg upp oxfilskivorna på moset med bacon-
och lökfräs ovanpå.

Kalmarlåda 4 portioner
8 lammkotletter
4 skivor strimlad rökt skinka
1 tsk salt
ca 2 krm grovmalen svartpeppar
4 msk smör
½ skalad slanggurka

Skånsk potatis
10 medelstora tärnade råa potatisar
1 finhackad gul lök
3 dl vispgrädde
1 dl standardmjölk
½ dl kraftig köttbuljong
ca 2 msk smör till stekning
ca 1 tsk salt
nymald vitpeppar

Stek potatistärningarna och löken i panna på spisen tills de får gyllengul färg. Häll på grädde, buljong och mjölk i pannan och låt det hela småkoka på svag värme tills potatisen är mjuk. Rör om hela tiden (det bränner mycket lätt i botten på pannan). Krydda med salt och peppar.

Dela den skalade gurkan på längden och skrapa ur det vattniga innandömet med en tesked. Dela sedan gurkan i ½ cm stora skivor.

Stek lammkotletterna i en panna på spisen ca 2 minut på varje sida. Fräs sedan skinkan. Smörslunga gurkskivorna. Fördela potatisen med skinkfräs, kotletterna och gurkan på toppen i lunchlådor av porslin.

Sill i papper 4 portioner
500 gram urvattnad skinn- och benfri sill (ca 120 gram per portion)
2 medelstora finskivade rödlökar
4 msk smör
grovmalen svartpeppar
4 ark ugnsbetändigt smörpapper (ej bakplåtspapper)
1 äggvita
ca 2 msk olja

Tillbehör:
nykokt färskpotatis eller mandelpotatis

Bryn löken i ca 2 msk smör tills den börja få färg. Klipp rundlar av smörpappren (ca 40 cm i diameter). Dela sillfiléerna till åtta lika stora bitar. Smöra papperen på mitten och lägg på en avtorkad sillfilé. Fördela löken på filén. Krydda svartpeppar. Lägg slutligen ytterligare en sillfilé på löken. Pensla smörpapperet runt kanten med äggvitan. Vik papperet på mitten över sillen så att det bildas en halvcirkel. Börja sedan vid ena änden och vik papperet med små dubbelvikningar runt hela kanten. När du kommit runt till andra änden gör du ett par extra vikningar (är man osäker på att vikningen blivit bra kan man sätta några gem i kanterna, glöm ej bort att ta bort dem innan servering). Pressa nu till den vikta kanten runt om med ett knivskaft eller en träsked. Sätt ugnen på 250°. Hetta upp oljan i en stor stekpanna som går att sätta i ugnen. Lägg i paketet i pannan och stek ca 1-2 minuter. Ös den heta oljan över papperet under tiden tills paketen sväller upp till ballonger. Sätt pannan i ugnen och stek sillen ytterligare någon minut. Servera paketen direkt från ugnen på tallrik.

Hökarpanna 4 portioner
500 gram kalvnjure skuren i ½ cm tjocka skivor (går att använda grisnjure)
100 gram grovskuret bacon
2 stora finskivade gula lökar
12 medelstora potatisar i ½ cm tjocka skivor
5 dl buljong
1 tsk salt
grovmalen svartpeppar
2 lagerblad
½ tsk mejram

Stek bacon och njure i en panna på spisen. Lägg ca hälften av potatisen i en ugnsfast form. Lägg på hälften av löken och lagerbladen, sedan njuren baconet och resten av löken. Strö över mejram och lägg på resten av potatisen. Koka upp buljongen och häll den över anrättningen. Täck med lock eller folie och sjud i 200º ugn ca 30 - 40 minuter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".