Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2009. Alexandra Zazzi står med huvudet i grytorna och lagar så ”kylskåpsnära”, ekologiskt och klimatsmart...

Chatta med Alexandra Zazzi

Publicerat torsdag 9 juli 2009 kl 09.41

Passa på att chatta med Alexandra Zazzi i dagens Meny! Chatten pågår mellan kl 11.00-11.45.

Moderator:Välkomna att delta i sista chatten med Alexandra mellan 11-11.45!
Alexandra Zazzi:Ja då var det dags för sista chatten här i Meny/ klimatsmart mat i P1. Jag väntar med nöje på era frågor. Här i Göteborg är det idag molnigt, Göteborgskalaset är i full gång med en mycket levande stad. Den är värd att besöka. Jag kanske tar cykeln in ikväll och tittar på stadslivet. Välkomna in i chatten!Alexandra
Ann Nyström:Ingen fråga men väl en kommentar! Vilket jättebra program, med miljövinkling! Mera!
Alexandra Zazzi:Tack Ann! Ja man inser hur viktigt det är att vi alla får kunskap så vi kan förändra världen och stoppa den negativa utvecklingen. Vi får hoppas att vi kan göra mera!
Monica:Hej Alexandra! Tack för ett bra program. Jag har lyssnat till de flesta programmen och njutit hela tiden. Vissa personer som jag talar med och som ibland deltagit i chatten har verkat skeptiska till klimatsmart mat. Varför tror du att folk är så negativa och bara pratar om eko-mat som en tillfällig trend?
Alexandra Zazzi:Hej Monica, jag tror att man är trött på det sättet man inom media har sensations och skrämsel nyhetsförmedling. Man vill inte tro på det eller anpassa sig. På ett visst sätt är det sunt, man ställer höga krav på producenter som säger sig vara EKO men kanske inte är det hela vägen och man ifrågasätter hamburgerkedjor som säger sig vara miljövänliga genom att plantera träd men ändå använder allt för mycket förpackningar till snabbmaten. Det är alltid viktigt i livet att vi tänker själva och vågar ifrågasätta.
Anna:Hej Alexandra! Tack för Dina program. Det har varit trevliga intressanta med bra innehåll. Bra grepp med klimatsmart mat! Efter första programmet poängterade jag för Dig i chatten att Du ibland pratade för fort! Du har tagit till Dig detta och nu har Du blivit riktig proffsigt! Jättebra! Hoppas vi får höra Dig igen någon gång! Lycka till i forsättningen! Anna
Alexandra Zazzi:Tack Anna! Det är ju första gången jag gör radio så lite sludder och misstag har jag gjort på vägen, men det har varit en jättekul och intrentressat att beskriva matlagning. Tack för positiv kritik!
Daniel:Om det är ett problem att älgen släpper ut metan, då bordet det ju vara bra att vi äter upp älgen och utrotar stammen... Problemet är väl att naturligt producerat kött, typ älg, inte räcker till alla och därför bör man ta sitt ansvar och äta mindre kött
Alexandra Zazzi:Nej jag tror inte att det är problemet. Älgen struttar runt i skogen och gör ingen fluga för när, viktigt med vilt i naturen. Helt riktigt dock med att vi äter för mycket kött, det är alltid det som är problemet. Vi överdriver konsumtionen av det mesta. Skulle vi sansa oss med köpa kläder, mobiltelefoner och allt så skulle resurserna räcka bra mycket längre.
pipen:Jag blir rädd! Är det så allvarligt? Skall det bli som andra värlsdkriget med vad vi får köpa eller inte?? Hur göra? Mycket bra program!!!!!!
Alexandra Zazzi:Hej Pipen, jo man blir lite rädd eller framförallt osäker på hur länge vi kan ha denna livsstil. Men små förändringar hos alla kan göra skillnaden! Medvetenhet, medvetenhet medvetenhet är svaret! Vi är starka inom människosläktet och vi kommer att hitta lösningar.
Margareta:Ett tips: vissa år är det mängder med fårticka i skogen. Plocka, förväll och mixa. När jag gör färsrätter (företrädesvis älgfärs) tar jag 2/3 färs och 1/3 mixad fårticka. Klimatsmart tycker jag och jättegott och billigt.
Alexandra Zazzi:Tack Margaretha, utmärkt tips. Fårticka är en svamp som många inte kan och inte plockar. Det finns mängder av den i skogen. Det är en taggsvamp vilket gör den lätt att känna igen. Det sköna med svampplockning är att det är så härligt med utflykten i skogen. Känns alltid bra att förena nytta med nöje och plånbok.
märta:har varit på besök i gränna och kom hem med lite för mycket polkagrisar. funderade tillsammans med min kusin på vad man kan hitta på med dessa i bakning. några tips?
Alexandra Zazzi:Här kommer några snabba tips för polkagrisar. Krossa och strö på glass eller rör i glass och frys igen. Lägg även på toppen av en sockerkaka och baka av, minska lite på sockret i receptet bara annars blir den allt för söt och var försiktigt med övervärmen så att sockret på toppen inte bränns. Du kan även smälta i grädde och göra pannacotta (tag bara ett originalrecept och lägg till en bit polkagris att smälta) av den och servera med rårörda lingon på toppen.
Eric:Hej Ja det är väldigt viktigt att ni tar upp de här md klimatet. Men varför använda animalier som ju nästan utan undantag är sämre för klimatet och biolgisk mångfald. Animalieprodukter som inte är ekologiska riskerara att bidra till destruktonen av regnskogen i Amazonas, så viktig för både klimatet och den biologiska månfalden mm. Man kan ju laga ännu godare mat och nyttigare med bara växtföda. Se www.self-healing.eu/akm.htm för info! En seglivad myt att vi behöver animaleprodukter!
Alexandra Zazzi:Hej Erik, vi har en djupt rotad vana av att äta kött och mitt mål är att hitta en balans i livet och för miljön. Man bygger inte Rom på en dag och vi måste i framtiden kan förändra matvanorna, för att alla skall vara med kan man börja med att njuta av en eller två köttfria dagar i veckan. Jag älskar vegetarisk mat och tycker inte att jag förlorar någor på det här kommer ett recept som inspirerar.
Alexandra Zazzi:Vegetariska burgare 4 personer Ingredienser: Risotto: Örtrisotto 1 msk smör 3 msk olivolja 2 klyftor finhackad vitlök 3 dl rundkornigt ris 1 msk finhackad färsk bladpersilja 7 dl grönsaksbuljong 1 msk finhackad färsk basilika 3 msk riven ost, gärna lagrad fårost 2 msk grädde Salt och vitpeppar Smält smöret i en kastrull tillsammans med oljan, persiljan och vitlöken, lägg i riset och låt fräsa 5 minuter under omrörning. Pytsa i buljongen en dl i taget under omrörning, sänk värmen efter 5 minuter och fortsätt att röra i vätska tills riset är ”al dente” med tuggmotstånd. Rör i grädden, osten, basilikan och smaka av med salt och peppar. Lägg på lock och låt vila 5 minuter om du skall servera den direkt. Annars låt svalna. Risburgare 1 sats örtrisotto 1 ägg 3 msk vetemjöl Tillbehören: 1 stor aubergine 1 ägg 2-3 dl ströbröd 2 dl vetemjöl 0,5 l Rapsolja för fritering 2 Tomat 1 rödlök
Alexandra Zazzi:Burgarna: Blanda risotto med ägg och mjöl. Dela i 4 delar och forma burgare med händerna. Stek i non stick panna med lite matfett. Lägg mellan de friterade aubergineskivorna och servera med tomatsalsan. Tomatsalsa: Kvista ur tomaterna, hacka i bitar. Skala och skiva löken. Blanda med örter och lite olivolja, salta och peppra. Servera till burgarna. ”Brödet” Skiva auberginen i 8 stora runda skivor (1,5-2 cm tjocka), lägg ut plant och strö lite salt över. Låt stå i 10 minuter och torka sedan av med hushållspapper. Vispa upp ägget i en skål. Häll vetemjölet i en annan och ströbrödet i en tredie. Doppa först aubergineskivorna i mjölet, sedan i ägget och sist i ströbrödet. Fritera gyllene. Lägg som bröd till risburgarna. Gott att servera till: sweet chili sås eller tabasco
Moderator:Nu avrundar vi strax chatten, Alexandra svarar precis på de sista frågorna!
Erik:Du är prästinna i den politiskt korrekta religion vars treenighet är "eko", "naturlig" och "klimatsmart". Om vi ej följa dess bud väntar oss syndafloden och undergången. Själv är jag en syndare - har t ex ätitit brasiliansk entrecote. Finns någon frälsning för min arma själ??
Alexandra Zazzi:Ohh Erik, vad skall jag svara på detta. Vi får inte ha dåligt samvete bara sunt förnuft. Då kommer vi långt. Förändringens tid kanske är här. Det kanske låter som en predikan men det är roligt också att ta ansvar för sitt liv, inte bara jobbigt. Jag gillar att vara smart men jag gillar också sydamerikansk kött, spanska lufttorkade skinkor asiatiska kryddor. Jag kommer i framtiden att betrakta dem som lyx istället för vardag.
Syndast:Om ekologisk mat blir mindre klimatsmart än annan kommer du att välja bort den då?
Alexandra Zazzi:Ekologisk och klimatsmart är inte samma märkning. Det är inte alltid ekologiskt är bättre för klimatet om gurkorna som är odlade utan gifter kommer med lastbil från Bulgarien. Man måste läsa på förpackningarna. Närodlat är oftast mer klimatsmart!
Alexandra Zazzi:Ja då var det dags för ett sista inlägg här i klimatsmart mat. Jag vill börja med att tacka alla reportrar och min härliga producent Helene Almqvist dessutom Li Skarin på Massamedia som kom på denna briljanta programidé. Lite vemodigt att sluta, själv sitter här i Göteborg och funderar på hur jag har reagerat och vad jag har lärt mig om maten under programinspelningens gång. Summerar med att det är massor av frågor och nyfikenhet och medvetenhet. Jag har inga absoluta svar eller formler och känner att vi har touchat toppen på isberget. Vi har en lång och ganska svår väg framför oss, det skulle hjälpa om alla valde att gå den, då skulle små förändringar i vardagen göra mycket för miljön. Många droppar bildar ett hav. Så lev väl kära lyssnare och njut av det goda livet vi har förmånen att ha här på jorden. Hoppas vi hörs snart igen. Många hälsningar från mig Alexandra Zazzi och hela produktionen.
Moderator:Tack för alla intressanta inlägg och frågor kära lyssnare! Har ni ytterligare någon fundering så tveka inte att eposta redaktionen på meny@sr.se.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".