Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2009. Alexandra Zazzi står med huvudet i grytorna och lagar så ”kylskåpsnära”, ekologiskt och klimatsmart...

Chatt med Alexandra Zazzi 23 juli

Publicerat torsdag 23 juli 2009 kl 09.00
Alexandra Zazzi:Hej alla P1 lyssnare, jag sitter just nu i ett regnigt Göteborg och är redo för Era frågor. Vittjade rikedomen i min trädgård igår. Jag har några amerikanska blåbärsplantor som i år ger en härlig skörd. Min stora tomatplanta växer så det knakar, blandningen av regn och sol har varit bra för den. Det är underbart med sommar. Välkomna in i min chatt! Alexandra
Moderator:Kära lyssnare och webbläsare välkommen att delta i dagens chatt mellan kl 11-11.45. Har du frågor, funderingar eller egna tankar som du vill dela med dig av - kom med och chatta!
Ulfeta:Hej! Tack för ett inspirerande matprogram! Helt plötsligt känns eko inte så svårt utan som en utmaning. Jag skulle vilja handla grönsaker direkt från de svenska jordbruken - går inte det? Hälsn. U
Alexandra Zazzi:Hej och tack för din fråga. Jag har precis varit på Gotland och där kan man vipsa in på vissa gårdar och köpa färsk potatis och sommar bär. Det är väldigt säsongsbetonat, vilket i och för sig klimatsmart mat skall vara, så det kan man ta tillvara på om man bor i närheten av gårdar som erbjuder detta. I förra veckans chatt så pratade vi mycket om just den möjligheten, önskan var att man skulle skapa en marknad där bönderna erbjöd sina dagsfärska produkter i säsong och vi konsumenter kunde använda bilen så lite som möjligt för att ta oss till produkterna. Våra reglerade marknad, med skatte- och hygienregler, gör det lite besvärligt för oss att skapa detta forum på ett enkelt sätt. Men det vore härligt om vi fick det. Bort med alla sterila plastförpackningar, fram för jordiga potatisar inslagna i gammalt tidningspapper.
Lis-Lotte:Hej, jag älskar italiensk skinka, tycker det är härligt att man kan köpa det klimatsmart. En fråga blir den inte förstörtd om man steker den? Tack för ett jätteintressant program lyssningsvärt hela vägen!
Alexandra Zazzi:Hej Lis-Lotte, smaken förändras om man steker den, den blir saltare och hårdare. Vilket kan vara jättegott vid rätt tillfällen(som vår fläskkarré i dagens program), men man skall inte använda den dyraste skinkan när man steker eller ugnsbakar den, det är synd på så rara ärter.
Martin:Hej, tycker du att det ALLTID är bätte att köpa närodlat än ekologiskt. Om inte båda alternativen finns givetvis. Isf varför?
Alexandra Zazzi:Hej Martin, det svåra när vi började producera detta program var just att ge enkla, raka, absoluta svar. Vi insåg snabbt att det går inte. Man kan inte säga alltid, man måste själv göra medvetna val när man står med produkten i handen. Krav och ekologiskt är en sak, närodlat en annan. I de bästa av världar är varan både närodlad, i säsong och ekologisk. Medvetna val är ledordet och om vi alla börjar göra dem så har vi kommit en bit på väg!
Kerstin Berglun:Jag har inte en fråga utan en uppmaning. I programmet förväxlar ni Närodlat, KRAV och klimatsmart i en enda röra. KRAV är giftfri odling. Vill vi att även odlare utanför sverige ska slippa gifter i sin jord så kan vi köpa KRAV-odlat från Kenya eller Nya Zeeland. Förväxla inte det med klimatsmart. Man kan vårda miljö på olika sätt och det är viktigt att ni i media håller isär de olika begreppen.
Alexandra Zazzi:Hej Kerstin, du har helt rätt i att det inte är samma sak. Vårt mål är att ge möjligheten till aktiva val genom kunskap. Närodlat och krav är inte samma sak. Vi har olika reportage som belyser just det, de olika markeringarna, KRAV, svanen, rättvisemärkt, närodlat m.m. Som konsument har jag själv börjat läsa på förpackningarna och gör medvetna val när jag handlar. Det är det vi försöker belysa. Tack för ditt inlägg!
Moderator:Lite olika begrepp: KRAV står för Kontrollföreningen för Ekologisk Odling, KRAV Ekonomisk förening, ekonomisk förening som verkar för ökad ekologisk odling, djurhållning och produktion, grundad 1985. NÄRODLAT - odlade grödor i närhet till konsumenten. Odlingen kan ske lokalt, regionalt och nationellt, men ju närmare konsumenten desto mer miljövänligt. KLIMATSMART - ett trendigt ord i eko-tider, men med klimatsmart menas egentligen allt som är smart för att förhindra klimatpåverkan. Dvs såväl närodling som krav-märkning, korta transporter, bortplockade, eller minimala förpackningar osv osv.
Marietta:Hej! Tycker Eko-familjen i ert program är ett spännande försök, undrar förstås spänt om de i slutändan kommer ställa om helt till "eko" eller om de ger upp? Mamman låter mer och mer skeptisk, och jag har förståelse för det. Finns det inte 3 enkla tumregler som man kan hålla sig till? Man känner sig skeptisk till alla olika märkningar. Mvh och tack för ett superprogram, Marietta.
Alexandra Zazzi:Hej Marietta, Karin och hennes familj upplever att deras matvanor har blivit mycket mer varierade och att de har börjat lära sig att laga mat mer från grunden. Det roliga är att båda har engagerat sig i maten och även förnmedlat enkel kunskap till barnen. Det är definitivt inte helt lätt eftersom man inte alltid kan lita på "titeln" på varan. Återigen medvetna val. Ibland är man en trött förälder och snabbmakaroner med köttbullar känns som det enda rätta...men om man äter riktigt 6 gånger av sju i veckan så kan man ibland få göra det man själv tycker är enkelt. det sköna i kråksången är att man efter ett tag med matlagning plötsligt inte tycker det är svårt och inser att man kan göra en bra, god, innehållsrik maträtt på 15-20 minuter utan problem och med glädje. Trot eller ej men så är det!
Moderator:Vi chattar fram till klockan 11.45, välkomna in med era inlägg fram tills dess! Vill ni nå redaktionen på övrig tid, eposta meny@sr.se!
Ulfeta:Smakar den svenska seranon förresten lika bra som den "utländska"? / U
Alexandra Zazzi:Detta är det som är så skönt med mat. Ingen skinka är den andra lik, och alla vi har olika åsikter om vad som är godast. Det finns många olika sorters skinkor även utomlands, beroende på var den kommer ifrån, den italienska från Toscana är på ett visst sätt, den italienska från Emilien är den ursprungliga, den spanska från pata negra grisarna smakar och kostar "mucho" och så vidare. Vår kallrökta från södra Sverige är härlig. det är du som väljer, smakar och tycker. Själv tycker jag det är roligt att möjligheterna skapas i Sverige och att våra grisar är glada grisar innan de slaktas. Jag lägger gärna ett par extrakronor på bra kött. Skippar godis och chips och satsar pengarna på kvalité.
Jens:Det regnar i Sverige, och man längtar bara efter att få grilla igen... har du nåt härligt tips hur man trollar fram sommaren hemma i vardagsrummet? /J
Alexandra Zazzi:Jag har byggt ett litet tält över min grill och stod igår i regnrock och grillade fläskkotlett! Men blött var det! Egentligen är sommaren här fast det regnar, dofterna av grönt, blött gräs är kittlande. Jag tycker att det framträdande med sommar smaker är att grönsakerna man äter är rumstempererade. Jordgubbarna är sommarvarma, tomaterna smakar sommar. Man äter blåbar och kantareller. det skapar sommar även inomhus! Njut av naturens smaker!
Alexandra Zazzi:Jag sa förresten till i min butik igår. Stod och skulle köpa körsbär (jag älskar körsbär), när jag såg att de kom från Chile!! Va!! mitt i bärsäsongen i Sverige. Jag vill ha Svenska bär! Så jag bad dem vänligt att ta in svenska bär. De skulle kolla och göra sitt bästa.
Moderator:Vi avrundar nu chatten, svar på ytterligare nån fråga kommer inom kort!
Linus:Vad skall du äta till middag ikväll?
Alexandra Zazzi:Hej Linus, jag tänkte köra en matveterisotto med tomat och skaldjur. Hyfsat enkelt att göra. Fräs upp lök och smör med matvete. Pytsa i lite skalade tomater och buljong medan du rör om. Smaka av med färska örter. Servera med skalade räkor och kräftor på toppen.
Lars Sköld:Hej Programmet börjar arta sig tycker jag..Men varför fick vi inte reda på ngt om grisuppfödningen på gården, borde vara högintessant nu i dessa.tider....hue smakade skinkan??
Alexandra Zazzi:Hej Lars! Vi speklade in 4 timmars material på Nibble gård! Vi får hoppas på möjlighteten till att göra fler program! Det är så roligt och man vill verkligen säga så mycket. En timme programtid går så fort och ibland måste min eminenta producent klippa ned. Korvarna och skinka var mycket god! Italiensk metod med svensk touch, kul!
Alexandra Zazzi:Tack ännu en gång för denna veckas frågor. Vi hörs igen om en vecka! Njut av sommartiderna och sommarsmakerna! Alexandra
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".