Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2009. Alexandra Zazzi står med huvudet i grytorna och lagar så ”kylskåpsnära”, ekologiskt och klimatsmart...

Chatt med Alexandra Zazzi 30 juli

Publicerat torsdag 30 juli 2009 kl 00.00
Alexandra Zazzi:Hej alla kära lyssnare. Idag sitter jag vid havet på Käringön i Bohuslän. Det blåser så det tjuter i taknockarna och havet är vackert som alltid. Jag sitter och väntar på Era frågor och tittar på den härliga naturen omkring oss. Vi måste verkligen värna om den och efterlämna denna skönhet till våra barn och barnbarn. Kom med frågor kära vänner jag är redo. /Alexandra
Moderator:Välkomna att delta i chatten med Alexandra Zazzi mellan kl 11-11.45 / Hälsar Moderator
Moderator:
Håkan Palm:Hur kan man ägna hela program om klimatsmart mat och diskussioner om vilket kött som är lämpligast ur olika aspekter utan att med ett ord nämna viltkött, det enda riktigt ekologiska valet?
Alexandra Zazzi:Hej Håkan, tack för ditt inlägg, i klimatsmart mat idag tog vi upp den vanligaste konsumtionen, dvs industriellt producerat kött och hur det påverkar miljön, men du har helt rätt, vilt är ett mycket bra klimatsmart alternativ. Dilemmat är väl om alla började äta vilt så skulle det inte räcka långt. Vi kanske måste tänka hur mycket kött, vilket sort kött vi äter och hur ofta.
Håkan Palm, ige:Se oxå www.jagareforbundet.se/svenskjakt/ ledare/ledare52008.asp "Viltkött är inte bara är det miljömässigt bästa alternativet, det är på många sätt det klimatsmartaste matvalet. Det produceras lokalt och belastar inte miljön med långa transporter. Fodret produceras också lokalt utan tillsatser i form av importerade gödningsmedel. Skogen och växtligheten bidrar dessutom till reduktion av koldioxid." sagt av Torsten Mörner, ordf i Jägareförbundet redan 2008.
Alexandra Zazzi:Tack igen, Håkan, för förtydligandet, ju mer kunskap vi alla har desto bättre miljömedvetna val kan vi göra.
Arne Björklund:Vet du inte att det här med det ekologiska är bluff?
Alexandra Zazzi:Nja...bluff är det definitivt inte om man har ett bra kontrollorgan och etiska producenter! Jag själv vill gärna äta mat utan tillsatta gifter. Kunna bita i ett äpple där skalet inte är kladdigt av kemikalier.
Andreas:Hej Alexandra, Har du några tips på alternativ till potatis, pasta och ris. som komplement till grönsaker och kött på tallriken?
Alexandra Zazzi:Hej! Misstänker av din fråga att du håller igen på kolhydrater i kosten, detta är ett västvärldsdilemma eftersom produktionen av proteiner är det som mest sliter på miljön och de nya dieterna skapar en större konsumtion av kött. Men du kan även byta ut mot bovete, dinkelvete, fullkornsbulgur, bönor osv. Det är härligt fiberrikt och snällare mot naturen.
Märta:Hej! kan man byta ut vetemjöl mot dinkelmjöl i vad man än bakar - vetebullar blir dinkelbullar? måste man kompensera med mer degvätska eller nåt? tack för ett upplysande program!
Alexandra Zazzi:Svårt att ge ett direkt svar, man måste alltid ha lite fingertoppskänsla med degvätskan vid brödbak. Laborera dig fram. Ofta behöver de grövre mjölsorterna lite mer vätska.
johan:jag har ingen fråga utan vill ta upp nånting du/ni bör kabla ut över hela landet. ni talar om att det slängs stora mängder mat och tar upp konsumentens ansvar. jag skulle vilja att man tar upp handelns ansvar. som konsumenter luras vi hela tiden att köpa mer än vi behöver till lycka för "alla ica-maxi ägare mm" - varför skall vi köpa 4 till priset av 3 av nånting när vi bara behöver 2? och varför har en del av oss rätten att ständigt försöka pådyvla oss detta för sin egen vinnings skull.
Alexandra Zazzi:Hej Johan, jag svarar för att det finns en hel del rätt i det du säger. Men...som Let's dance Tony skulle säga så finns det flera aspekter på det hela. Jag skulle egentligen önska att vi gick tillbaka till manuella diskar i affärerna, så att vi har kontakt med en yrkeskår av fiskare, styckare och matmänniskor. Tyvärr är denna hantering dyrare och tar längre tid den stressade nutidsmänniskan vill ibland bara rycka ett paket och åka hem. Men vi konsumenter kan förändra och tycka och önska. Den rätter skall vi utnyttja!!
Raps är en hybr:Hur skall man kunna odla Raps ekologiskt då?
Alexandra Zazzi:Hej, denna fråga skall jag forska lite i och återkomma med svar nästa vecka.Jag vet att det idag odlas KRAV raps i bl.a. Österlen. Detta ger en härlig bra olja med essentiella fettsyror. Jag skall ta reda på mer om hybrider, berätta mer vad du vet?
Kalle:På tal om dagens krönika. Hon pratar om genmodifierade gröder. Hon glömmer bort att Sverige redan är fullt genomdifierade grejer. Så som kryddor och liknande. så politikernas inställning är nog mer positiv än liberal. Stoppa allt! och allt som börjar på E! Vad kan man göra mer än att köpa krav märkt för att få folk att förstå att detta håller på att ta död på oss? och vår natur?
Alexandra Zazzi:Hej Kalle! ja håller med ibland känns uppgiften att förändra maten i butikerna svår. Men återigen medvetenhet, medvetenhet medvetenhet från oss konsumenter förändrar utbudet. vi skall sätta press på livsmedelverket och våra politiker så att frågan blir viktig på agendan. Vi skall kräva att maten i offentliga miljöer, skolor, ålderdomhem, fängelser är fri från kemikalier. Vattnet urhålkar inte stenen genom sin styrka utan genom sin ihärdighet!
Moderator:Välkomna in med era frågor, funderingar eller synpunkter ända fram till kl 11.45 då vi avslutar chatten!
Patrik:Hej Alexandra. Tackar för programmet men saknar en diskussion om hur vårt köttätande (oavsett konventionell odling eller ekologisk) påverkar tredje världen bland annat med tanke på landarealåtgång (som skäl utrymme för spannmål - I deras egna regioner) och vattenåtgång (som skäl vatten för spannmål - det går åt 16000L/kg nötkött) för vem är det Egentligen som får betala priset för att jag ska få äta ett kg kött? det är troligtvis inte jag iaf - oavsett pris på slutprodukten
Alexandra Zazzi:Ja du, det är väl sedan länge känt att vi i västvärlden lever så rikt för att tredje världen lever fattigt. Frågan är egentligen enkel i sin komplexitet, är vi beredda på att leva enklare? Minska bytet av mobiltelefoner, minska användandet av nya kläder, kapitalvaror, lyxig mat. Jag önskar att man kunde svara ja på den frågan men vi rika människor rider på karusellen och njuter av färden. Jag hoppas bara att vi är medvetna om hur oerhört priviligerade vi är.
linn:hej, jag är 16 år, hur skall jag leva för att göra rätt? hälsningar linn
Alexandra Zazzi:Hej Linn, kul att du lyssnar på programmet. Det är för bl.a. Er ungdomar och barn som jag ibland känner mig orolig, om så mycket ändras i min livstid nu, vad kommer att hända för Er? Jag är övertygad om att vi tillsammans kan göra en skillnad. Lära oss att minska konsumtionen, värdesätta det vi har och vårda våra prylar. Vi kan inom maten minska inköpen av onödiga varor, äta godis och chips lite mer sällan. Kräva att förpackningarna runt råvarorna inte är hysteriska, måste paprikan vara styckvis inpackad i plast? Att se detta som en utmaning är roligt och man blir glad över de små förändringar vi alla kan göra. Bara att du har ställt frågan är en början!
Vivianne:Tack för ännu ett jättebra Meny i sommar! Jag tycker att ni tar upp viktiga frågor på ett kul sätt. Men nu undrar jag - vilket är ditt favoritkött att arbeta med som kock? Kan man "känna" om djuret levt ett bra liv?
Alexandra Zazzi:Hej Vivianne, jag älskar viltkött (gärna älg, ren, hare) och kött som man kan köpa från små gårdar och producenter. Lammkött från Gotland är även en favorit. Nej, man kan egentligen inte känna att djuret levt ett bra liv, mer än att kvalitén och smaken är högre och bättre på bra producerat kött. sedan är det gott i hjärtat att veta att älgen levt naturligt innan den hamnar på min tallrik. Jag har dock på sistone minskat hela min konsumtion av kött, när jag handlar det är det bra kött, fisk eller fågel och jag har ofta både två och tre vegetariska middagar under veckan. Då kan jag njuta med lite bättre samvete.
Alexandra Zazzi:Hej alla lyssnare! tack för denna omgång av frågor! Det har varit mycket om viltkött, värlsdpåverkan och våra etiska åtaganden. Jag önskar alltid att vi hade mer tid, vi försöker belysa mycket på en timme. Fortsätt att skicka frågor och åsikter, vi läser alla och försöker svara på så många vi kan. Vi hörs om en vecka! Alexandra
Moderator:Chatten är avslutad, välkomna att deltaga nästa vecka mellan 11-11.45.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".