Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet sändes 2010-2011. Nördorama med Johanna Koljonen. P3 Kultur analyserar och kärleksbombar hela...

Brev till boxcirkeln

Publicerat fredag 29 oktober 2010 kl 12.29
Foto: SVT Bild

Vi i Boxcirkeln har ganska klart signalerat att vi inte riktigt förstår vad sporten går ut på. Sådan tur då att vi har lyssnare som har järnkoll på läget och vill hjälpa oss. Det här landade i vår inkorg nyligen, och här finns allt man behöver veta för att förstå hjälmarnas och axelskyddens schack på det gröna konstgräsfältet. Tack John!

----

Ärende: Amerikansk fotboll för nybörjare

Hej P3 Kultur.

Först och främst TACK för ett vansinnigt fantastiskt (eller bara vansinnigt)
program!
Hade ingen aning om att ni fanns förrän kompisar tipsade om er spelvecka i
somras och sedan var jag FAST!

Sedan gjorde ni genidraget att köra en boxcirkel med världens (tillsammans
med Twin Peaks och the Muppet Show) bästa tv-serie någonsin.
Till min glädje följde ni upp det med Friday Night Lights. En jättebra serie
(även om en av plottarna spårar ut TOTALT i säsong 2 så återhämtar den sig,
hav tålamod!)

Nå, jag klassar mig själv inte bara som rollspelstönt och musiknörd utan
även som sportfåne.

Våren 2009 fick jag för mig att jag skulle försöka sätta mig in i amerkansk
fotboll. Jag fastnade omedelbart i NFL-träsket och ser väl i snitt fem
matcher i veckan under den förhållandevis korta säsongen. Det är otroligt
beroendeframkallande. Dels är sporten i sig dramatisk. Dels vet jänkarna hur
man paketerar sport som underhållning och sedan är hela NFL som en briljant
och ytterst välproducerad dokusåpa med allt rävspel som pågår mellan
matcherna, alla karaktärer, superstjärnor, good guys, bad guys, skandaler,
brott, straff, sex, droger, frisyrer, twittrande, reality shows, osv osv.

Hur som helst, jag har förstått att ni i podcirkeln är lite frustrerade över
att ni inte vet vad som pågår på planen. Jag tänkte försöka sammanfatta de
viktigaste bitarna så begripligt som möjligt.

Till att börja med: Friday Night Lights bygger på en film med bl.a. Billy
Bob Thornton. Filmen är i sin tur baserad på boken "Friday night lights: a town, a team, a dream" av HG Bissinger. Boken är dokumentär och handlar om ett högst verkligt highschoollag i Odessa, TX. Till filmatiseringen förlade man handlingen till det fiktiva Dillon. Dillon är dock baserad på Odessa, som är ungefär lika stort som Helsingborg... så vad som räknas som småstäder beror lite på vad man jämför med. Traditionellt spelar NFL på söndagar, College-lagen på lördagar och high schools på fredagar... därav titeln.

OK, själva sporten då...

Planen är 100 yards. Vid slutet på respektive kortsida finns en End Zone.
Anfallande lag har fyra försök (s.k. "downs") på sig att föra bollen tio yards framåt. Klarar man detta får man fyra nya downs. En down börjar med att centern kastar bollen mellan sina ben till Quarterbacken (QB), en s.k. "snap". QB kan sedan antingen kasta bollen till en Wide Reciever eller till en Tight End. ELLER så kan QB lämna över bollen till en Running Back som springer med bollen.

Om anfallande lag misslyckas med detta så får motståndarlaget ta över bollen från det ställe bollen senast blev "död". Därför väljer nästan alltid anfallande lag att använda sitt sista försök till att antingen göra ett Field Goal om man är tillräckligt nära (se nedan) ELLER sparka bollen så långt in på motståndarnas planhalva som möjligt (en s.k. Punt). Helt enkelt: om nu motståndarna ska få bollen är det bäst att de får bollen så långt från vår egen End Zone som möjligt.

Så om radiokommentatorn i Friday Night Lights säger "Panthers has got a third and eight from their own forty" så ska detta tolkas som att Dillon Panthers anfaller, de har bollen 40 yards från sin egen End Zone, de ska just påbörja sitt tredje försök och de måste föra bollen minst åtta yards framåt för att få fyra nya försök.

Matcher spelas i fyra quarters (dvs 4x15 min). Sidbyte mellan varje quarter. Halvtidsvila mellan 2a och 3e quartern. Vid oavgjort spelas en extra quarter med Sudden Death.

Time Outs har en viktig funktion i sporten. Varje lag har tre Time Outs per halvlek (eller är det fyra?) och används ofta i slutet av matcher för att stoppa klockan när man har ont om tid. En intressant grej är att hemmapubliken på läktarna ofta är som mest högljudda när motståndarna har bollen och anfaller. Detta för att försvåra för QBn att göra sig hörd och tvinga honom att göra av med en time out.

Regelbrott bestraffas bara i undantagsfall med matchstraff, dvs utvisning, (och då får laget ersätta honom med annan spelare). Det vanligaste är att regelbrott gör att nästa spel påbörjas 5, 10, eller 15 yards närmare det felande lagets End Zone.

ATT GÖRA POÄNG
* Field Goal: Om anfallande lag är nära End Zone men inte tror att man kommer att klara att ta sig hela vägen så kan man försöka sparka bollen mellan målstolparna. Detta kallas för Field Goal och ger 3 poäng.

* Touchdown: Om anfallande lag tar bollen till End Zone kallas detta för en touchdown och ger anfallande lag 6 poäng och ett bonusspel

* Bonuspoäng: Efter touchdown får anfallande lag ett bonusspel. Detta innebär nästan alltid innebär att man sparkar bollen mellan målstolparna för en extrapoäng. Ibland väljer man att försöka göra en ny touchdown istället. Detta kallas Two Point Conversion och ger, föga förvånande, två poäng.

* Safety: Det här är överkurs. Men om en anfallande spelare som har bollen blir nertacklad i sin egen end zone får motståndarna två poäng. Detta kallas Safety. Amerikansk fotbolls svar på självmål. Och för att förvirra saker ännu mer är det även namnet på en spelarposition i försvaret.

LAGET
Varje lag har tre uppsättningar spelare. Tre lag i laget så att säga. En uppställning för anfall (the offense) en för försvar (the defense) och en uppställning som man sätter in vid kick off, field goals o.dyl (special teams). Det är oerhört ovanligt att en spelare spelar både försvar och anfall. När du i Friday Night Lights ser en massa rörelse vid sidlinjen med folk som går av och på planen är det säkerligen ett byte mellan två av dessa uppställningar.

ANFALL
Motorn i anfallet är QB:n. Alla får passa bollen bakåt men QB är den enda som får passa bollen framåt. Framför sig har han the Offensive Line  fem spelare (center, två guards och två tackles) vars uppgift det är att skydda QB så han får tid att passa ELLER att skapa luckor i försvaret som en Running Back kan springa genom. Wide Recievers (WR) springer ofta i djupled för att ta emot passningar. Deras antal varierar beroende på vilket spel man kör, men 2-3 stycken är vanligt.
En Tight End (TE) kan antingen fungera som en extra WR (men springer inte lika långt utan tar emot kortare passningar) eller hjälpa till i Offensive Line. Bakom QB finns ofta en Running Back (RB), som kan ta emot bollen och springa med den, och en Full Back (som springer framför Running Back för att bana väg för honom).

FÖRSVAR
* Den främsta försvarslinjen kallas Defensive Line (består ofta av två Linemen och två Defensive Ends). Deras uppgift kan vara att hålla ihop så en RB inte får några luckor att springa i ELLER att försöka attackera QB (en s.k. Blitz) och tackla honom (att tackla en QB innan han hinner passa kallas för "Sack")

* Den andra försvarslinjen, the Secondary, består av Corner Backs (som punktmarkerar varsin WR) och Line Backs. De sistnämnda står några meter bakom Defensive Line och hjälper till att stoppa RB vid springspel.

* Som sista led i försvaret har man två Safeties (singular: safety) som fungerar lite som en libero i vanlig fotboll. De står långt ner i banan och tar det lungt tills de ser hur spelet utvecklar sig och hjälper sedan till där de behövs.

SPECIAL TEAMS
Används, som namnet antyder, i specialsituationer. Både anfallande och försvarande lag har sina Special Teams på banan vid t.ex avsparkar, field goals, puntar osv. Bortsett från Kicker (killen som sparkar bollen vid field goals och kick off), Punter (killen som vid behov puntar bollen) och Returner (killen som tar emot puntar och kick offs) består special teams till stor del av spelare som inte platsar i försvars eller anfalls uppställningarna.

OK, kanske inte så begripligt som jag hade hoppats. Nåväl. Tack för ett bra program. Keep it up!

/ John Andersson, Umeå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".