Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsprogram med nyheter och aktuella händelser inom politik, samhälle, kultur, nöje, underhållning,..

Ny lag på gång om kameror

Publicerat fredag 12 februari 2010 kl 17.07

I går stod det klart att det stråket med övervakningskameror i centrala Malmö inte kommer att bli verklighet. Regeringsrätten ville inte ta upp ärendet för prövning. Men en ny lag är på väg som kan göra det lättare att få tillstånd att sätta upp övervakningskameror.

- Regeringsrätten har att döma efter en gammal socialdemokratisk lag. Vad vi har gjort är att ta fram en utredning som lagt ett förslag som nu är ute på remiss. Där föreslås förändringar vad gäller kameraövervakning. Bland annat tar man bort en del svårigheter som handeln tyckt sig se. Sedan finns det de som tycker att man gör för lite när det gäller kommunernas möjligheter att besluta om kameraövervakning, så det blir intressant att se vilka synpunkter vi får från kommunerna, säger justitieminister Beatrice Ask (M).

Både Malmö stad och polisen ville att en två kilometer lång sträcka längs med stråket mellan Centralen och Möllevången skulle övervakas med sammanlagt 58 kameror. Kamerorna var tänkta att ha en brottsförebyggande och tryggehetskapande effekt.

Men Justitiekanslern, JK, ansåg att det här stred mot den personliga integriteten och överklagade beslutet till länsrätten som gav JK rätt. Även Kammarrätten gick på JK:s linje och igår valde alltså Regeringsrätten att inte pröva frågan. Malmös socialdemokratiska kommunalråd Ilmar Reepalu var då kritiskt till att Beatrice Ask inte varit snabbare med att ändra lagen.

- Det som Ilmar Reepalu borde tänka på och som han väl känner till det är att om man ska ändra en lagstiftning av det här slaget så tar det viss tid, och vi har jobbat så snabbt vi kan. Men han ska inte skylla på regeringen för att en domstol måste besluta efter socialdemokratiska lagar, säger Beatrice Ask.

När hoppas ni att en lagförändring kan träda i kraft?

- Så snabbt som möjligt eftersom det är en ålderdomligare lagstiftning som inte tar intryck av de behov och möjligheter som modern kameraövervakning ger. Sedan finns ju integritetsaspekterna, men jag vill ha en modernare lagstiftning och mindre byråkrati. Dessutom har det ju lett till väldigt olika tillämpning runt om i landet vilket jag tycker är olyckligt. Det är inte så stor skillnad på gator i Malmö och gator i Stockholm, säger Beatrice Ask.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".