Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsprogram med nyheter och aktuella händelser inom politik, samhälle, kultur, nöje, underhållning,..

Chatta om höstträdgården

Publicerat torsdag 14 oktober 2010 kl 17.21

Sommarens prakt är över och hösten gör sitt inträde i trädgården. Hur njuter vi bäst och vad är det dags att ta tag i nu?

Fredag 15 oktober gav journalisten och trädgårdsentusiasten Gunnel Carlsson råd för rabatt och låda.

moderator:Hej och välkomna till chatten om höstträdgården med trädgårdentustiasten Gunnel Carlsson. Hon sitter redo att börja svara på dina frågor nu. Vi håller på i en timme, fram till klockan 16.30.
ulla:Skulle vilja ha lite ljung och annat i stora krukor, måste jag ha speciell jord då?
Gunnel Carlsson:Ja ljung vill ju ha sur jord så om du skaffar rododendronjord så blir det nog jättebra.
höstlegend:Om jag vill dela och flytta på något av det jag har i min trädgård, hur går jag till väga då? Känns som om man gräver av rötterna, att det ska vissna då...?
Gunnel Carlsson:Hösten är en bra tid att flytta och dela växter och om en del rötter inte följer med så gör det inte så mycket, växterna ska ändå vila nu. Gräv ändå en så rejäl klump du kan och sätt sedan spaden mitt i klumpen du ska dela. Lycka till.
Malin:Här kommer några frågor: *Jag har en terrass där jag nyligen planterat olika växter i betongkrukor (babmu, blåregn, klätterrosor). De trivs mycket bra men jag är rädd för hur de skall klara vintern. Finns det några tips på vad man kan göra för att maximera chanserna för dem att klara vinterkylan? Tex isolera krukorna? *Jag skulle vilja plantera en växt i kruka som ger insynsskydd och klarar av att stå i ett mkt blåsigt men soligt läge (sydväst i västra hamnen). Vilka växter skulle du rekommendera? *Jag har ett stort blåregn på stam i kruka. Behöver man beskära grenarna nu eller skall jag vänta till våren?
Gunnel Carlsson:Jo det är bra att ställa krukorna så nära husväggen som möjligt och kan du isolera med frigolitskivor runt är det bra. Det kan också vara klokt att ställa krukorna lite upphöjt så att de inte står direkt på betongen. Som vindskydd fungerar vassmattor bra tycker jag. Och är snyggt också! Blåregn beskär du till våren och när det har blommat. Tänk på att när du beskär så ska du spara två-tre bladpar/knoppar så att den inte blir för yvig. Tänk på att allt du kan ha i trdägården kan du ha på en balkong - men det blir inte lika långlivat!
Peter:Hej Gunnel! För att ha vackert i trädgården på hösten, vad ska man ha satt/sätta då?
Gunnel Carlsson:Det finns väldigt mycket som är snyggt nu. Min favorit är körsbärsbenveden som får fantastiska höstfärger och snygga "bär". Den fungerar både som buske och litet träd. Höstsilverax är fint och doftar gott och alla japanska lönnar är snygga på hösten. Skäggbusken är en annan höstfavorit och så alla gräs som är som snyggast så här års! Åk till plantskolan och kolla vad som är fint nu och välj din favorit!
Stefan:Gräsmattan är min baby. Vad gör jag med den nu? Hur länge ska man klippa den? Ska det gödas?
Gunnel Carlsson:I Skåne kan det nog hända att du får klippa gräset ett par gånger till men göd den inte nu, nu ska gräset vila. Klipp inte för kort sista gången du klipper och låt gräsklippet ligga kvar eller om det är mycket så räfsa in i rabatterna.
Ann:Vad är bäst att sätta nu under hösten? Träd, buskar, perenner?
Gunnel Carlsson:Man kan faktiskt plantera allt nu. Så länge det går att gräva så går det också att plantera allt som odlas i kruka. Det som är barrotat, dvs inte i kruka, kan man sätta nu och till vintern. Allt lövfällande gillar att planteras sent på hösten. Hösten är faktiskt bästa planteringstiden - jorden är mjuk och fuktig och beredd att ta emot nya växter.
Pia:Hur mycket ska man egentligen rensa bort och klippa ner av visset i trädgården nu när det är höst?
Gunnel Carlsson:Egentligen ingenting! Jag låter allt stå kvar i trädgården så här års. Låt perennerna vissna ner och skydda sig själva under vintern och låt löven som trillar ramla ner i rabatten eller räfsa in under buskarna så blir det god näring till våren.
Kerstin i Lund:Jag har rosor som blommar fantastiskt just nu - bättre än de gjort på hela sommaren - rosa är de - hur ska jag sköta om dem nu när det snart blir kallt?
Gunnel Carlsson:Vad bra att de blommar nu. Bättre sent än aldrig. Låt dem bara vara i lugn och ro och lägg på lite kompost eller löv och jord när det blir kallare. De klarar sig säkert bra om det inte blir en riktig vargavinter. Men det hoppas vi ju inte... Kanske vill de ha lite extra näring i vår så då kan du köpa kogödsel och lägga på.
Nils:Har ett valnötsträd som är alldeles för högt - när ska jag beskära så att jag inte blir helt utan nötter?
Gunnel Carlsson:Nu blev jag lite ställd. Men JAS- juli-augusti- september är alltid bra beskärningstid, men då tar du ju bort lite nötter. Kan det funka tror du?
Kerstin i Lund:Har hört att man kan sätta vitlök så här på hösten och sen ha dom i jorden hela vintern Stämmer det? och blir dom OK?
Gunnel Carlsson:Ja sätt din vitlök nu! Det är perfekt. Sen växer de till sig under hela nästa vår och sommar och så skördar du på sensommaren.
Malmqvist:Vi har två stora bergsbambo som vill vill dela på, när på året är det lämpligt att göra ?
Gunnel Carlsson:Du kan gräva upp och dela dem nu men du får absolut inte klippa ner dem så här års. Det är svårt att gräva upp bambu eftersom rotsystemet brukar vara väldigt kompakt. Men ta rejält tag och klyv den sedan med en vass spade. Fördelen med bamburötter är att de lätt kommer igen.
Sonja:Mina rosor blev först jätteangripna av löss, då sprutade jag dem med vanligt vatten. Sedan har de fått ett vitt damm på sig och jag misstänker att det är mjöldagg. Fick tipset att spruta dem med bikarbonat men det gick inte bort. Hur räddar jag dem?
Gunnel Carlsson:Nu kan du låta dem tappa sina blad i lugn och ro och så kan du hoppas att angreppen inte blir så svåra nästa år. Ge rosorna rejält med gödsel i vår så att de blir livskraftiga - det gillar de. Mjöldagg kkommer av fukt så om man ska spruta med vatten så är det bra att göra det på morgonen så att de torkar upp fort. Rosorna dör inte varken av löss eller mjöldagg men de ser tråkiga ut så det är bra om du ger dem så goda livsförutsättningar som möjligt!
sonja igen:så jag ska inte klippa ner dem eller så?
Gunnel Carlsson:Nej det behöver du inte. Klipp till våren och ge samtidigt näring så ska du se att de får ny energi och växtkraft. Sedan är det bra om du håller koll så att du upptäcker eventuella löss tidigt, då går det lättare att bekämpa dem. Lycka till!
moderator:Nu är det en kvart kvar av chatten. Passa på att fråga Gunnel Carlsson som ger råd om vad du behöver och inte behöver göra i balkonglådan och din trädgård.
moderator:Tack för alla frågor och svar. Nu stänger vi chatten med Gunnel Carlsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".