Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsprogram med nyheter och aktuella händelser inom politik, samhälle, kultur, nöje, underhållning,..

Spår 3 Debattforum

Publicerat fredag 5 maj 2006 kl 10.33

Här publicerar vi de synpunkter som ni lyssnare har skickat in till oss under programmens gång.

Vem plockar upp hundbajset?

Hej!

Nej, jag slarvar aldrig med att plocka upp efter hunden. Och det beror endast på en sak, att jag bor i ett samhälle tillsammans med andra människor som jag respekterar tillräckligt mycket för att skona från dessa exkrementer.

Strax innan kl fyra hade ni ett inslag om fortkörning och vårdslöst beteende i trafiken. Detta hänger ihop. Människor bryr sig nuförtiden bara om sig själv. Och detta gäller gammal som ung. Detta egoistiska mönster går igen överallt i vårt samhälle. Och vi blir fostrade till det. Alla människor tvingas ständigt till val som ska vara till gagn för en själv. Välja rätt teleabonnemang, elabonnemang, bredband, skola till sina barn etc. Listan kan göras hur lång som helst. Detta är säkert allt gott och väl men det gynnar inte känslan av att vi alla lever i en gemeskap och därmed bör tänka på mer än oss själv.

Marie Mattsson, Malmö.

Hej!

Håller med om att hundbajs ska plockas upp.Men, vad som är lika otrevligt är allt kattbajs som ligger i rabatter och sandlådor. Kanske kattägare också skulle ta en tur med spade och påse och rensa upp efter sina älsklingar.

Hälsningar Cristina i Bjärred

Hej

I Lund har vi problem med att folk som rider lämnar stora högar med hästskit på parkgångararna. Dessa ryttare borde också ha med en påse och skyffel.

Hälsningar Rolf Braun, Lund

Hejsan!

Tycker att hundbajs och ”vanligt” skräp är två skilda problem men lika stora.

Vill bara betona att många äldre skyller på våra ungdomar, men det håller jag inte med om, jag anser att många äldre är ett större problem.

Om varje person tar upp ett skräp om dagen skulle det bli bättre, fast bäst hade varit att folk inte slängde, plus fler och bättre och praktiska papperskorgar, vi har många duktiga uppfinnare i Sverige som skulle kunna komma på något fiffigt.

Nils Mitteton, Hälsingborg

Kriminella ungdomar får sommarjobb:

Kan inte låta bli att kommentera att ungdomskriminella skall få jobb på somrarna i Landskrona.

Tycker personligen att det är HELT fel att uppmuntra denna lila grupp, det finns andra metoder för detta och VAD för signaler ger det till den stora delen av ungdomar som sköter sig.

Finns en metod som går ut på att ut ungdomarna i typ skogen, ödemark, fjällen för att trötta ut sig och få andra värderingar, hjälper kanske inte alla, men var och en som kan omvändas är en STOR vinst för alla.

Kommer ni i håg ”semesterresan” för kriminella ungdomar till Medelhavet, den slutade i ett REJÄLT fiasko.

Visst är alla värda en andra chans men ibland får man prioritera, kanske cyniskt, men 30 års arbete med barn och ungdomar ger mig perspektiv.

Nils Mittelton i Helsingborg

Om regeringens planer på ny flygskatt:

Vi vanliga människor som försöker flyga, antingen inrikes- eller med utlandsflyg, vi tänker på priset. Men vad gör våra politiker. Med de löner dom har spelar det ju ingen roll. Har alla politiker inklusive statsministern glömt var de har kommit ifrån, där föräldrarna fick slita och spara för att få allt att gå ihop.

Vi vill ha en flygplats som Sturup i Skåne, med normala priser och all personal kvar.

Elizabeth Saltin i Veberöd

Har alltid försökt att gynna det Svenska näringslivet inom alla områden, men nu får det vara ”nock”.

Inte nog med att det är krångligt och dyrt att ta sig till Sturup från Helsingborg nu höjs skatten och våra ”goa” grannar tar bort sin.

Har aldrig flyget från Kastrup, men nu blir det tåget från Helsingör direkt till Kastrup.

Nils Mittelton i Helsingborg

Debatten om aktiv dödshjälp:

Jag det var ett stort ämne ni har i dag, skulle kanske varit ett helt eftermiddags program. Livet är givet av ens föräldrar, innebär det att dom har rätten att avsluta det för en vid sjukdom?

Vill man innerst inne dö trots STORA smärtor Hoppas man inte på miraklet som skall göra en frisk? Kan någon annan sätta sig in i min specifika situation?

Jag skulle kunna räkna upp många fler men det är så stort ämne och individuellt för var och en, MEN intressant att höra alla sidor för att lära sig något nytt.

Någon sa, vem är jag att döma? (fritt översatt från engelska).

Nils Mittelton i Helsingborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".