Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.
(Publicerat idag kl 16.40)
P4 Västerbotten
Historia i Sveriges Radio Östergötland. Birger jarl 800 år, Östgötar i Vancouver, På vandring genom Östergötlands...

Östgötarna på Titanic

Publicerat tisdag 10 april 2012 kl 15.53
Östgötarna på Titanic, del 1
(8:47 min)
1 av 2
Titanics avfärd. Foto: Frank Browne (Titanic Belfast)
2 av 2
Lokalhistorikern Gunbritt Monell i Horn

Nu i april är det 100 år sen som atlantångaren Titanic gick under. Titanic som trots att hon bara användes i knappt fem dygn blivit världens kanske mest mytomspunna fartyg.

123 svenskar var med bland Titanics drygt 1300 passagerare. 14 av svenskarna kom från eller hade anknytning till Östergötland.

I P4 Östergötlands serie Östgötarna på Titanic presenterar frilansjournalisten Mats Carlsson-Lénart historien om Titanic och om de människor från länet som reste med fartyget.

I serien besöks bland annat Horns kyrka där det hänger en minnestavla över de 10 personer från Horn med omgivning som omkom på Titanic. Det var två systrar med var sin familj

Den elfte personen i sällskapet från Horn, Anna Nysten, var den Titanic-passageraren från Östergötland som överlevde.

I Horn är det lokalhistorikern Gunbritt Monell som håller Titanicminnet vid liv och bl a berättar historien för traktens mellanstadiebarn vart tredje år.

-De som dog på Titanic var mina släktingar, förklarar Monell.

I serien hörs även Agnes Sandström som tillsammans med sina två små döttrar överlevde katastrofen. Agnes var småländska, men under de dryga 50 sista åren av sitt liv bosatt i Borensberg. Agnes berättade i Sveriges Radio 1981 om sina upplevelser på Titanic, när hon hunnit bli 94 år gammal och 69 år förflutit sedan katastrofen.

En av världens ledande Titanic-kännare, den svenske författaren och fartygshistorikern Claes-Göran Wetterholm medverkar också. Han berättar om hur minnena av katastrofnatten kom att prägla dem som klarade sig med livet i behåll så länge de levde.

I Titanic-katastrofen, natten mellan den 14 och 15 april omkom 1 495 personer medan 712 räddades i livbåtarna och fördes efter några timmar över till Cunardlinjens atlantångare Carpatia som transporterade de överlevande till New York.

Titanics förlisning

Ekots Maria Eksedler åkte till Belfast i Nordirland, där fartyget byggdes, och mötte en del av de människor vars liv även idag präglas av katastrofen.

Personer från Östergötland på Titanic

Anders Andersson (f 1873) bonde från Kättestorp, Kisa. På väg till Stanton, Iowa. Hade övertalats av sin svenskamerikanske svåger Ernst Danbom att resa. Anders reste med fru och fem barn. Alla omkom.

Alfrida Andersson (f 1872) hustru till Anders, född i Långebro Horn och syster till Anna Danbom. Omkom.

Ebba Iris Alfrida Andersson (f 1905) dotter till Anders & Alfrida. Omkom.

Ellis Anna-Maria Andersson (f 1910) dotter till Anders & Alfrida. Omkom.

Ingeborg Constancia Andersson (f 1902) dotter till Anders & Alfrida. Omkom.

Sigrid Elizabeth Andersson (f 1900) dotter till Anders & Alfrida. Omkom.

Sigvard Harald Elias Andersson (f 1907) son till Anders & Alfrida. Omkom.

Ernst Gilbert Danbom (f 1877) emigrantvärvare från Stanton Iowa. Född i USA men av svenska föräldrar. Gift med Anna Brobeck från Långebro, Horn. Omkom. Danboms kropp hittades dock och han är begravd i Stanton.

Anna Sigrid Maria Danbom (f 1884) Ursprungligen från Långebro, Horn och syster till Alfrida Andersson. Utvandrade till USA och bleb gift med Ernst Danbom år 1910. Omkom.

Gilbert Sigvard Emanuel Danbom (f 1911) de föregåendes lille son. Omkom.

Julius Konrad Eugen Karlsson (f 1878) född och uppvuxen i Norrköping. Verksam som konstruktör med mera i textilindustrin. Omkom.

Karl Rudolf Brobeck (f 1890) polisson från Norrköping som tidigare varit över i USA och arbetat i svenskstaden Worcester, Massachusetts. Omkom.

Anna Nysten (f 1890) från Farsbo, Kisa. Den enda i Kisagruppen som överlevde. Gifte sig senare med en Herr Gustafsson i Des Moines, Iowa. Anna dog 1977.

Bengt Edvin Larsson (f 1882) född och uppvuxen i Tullerum, Ydre. Omkom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".