Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sänder mitt i din vardag i P4 Skaraborg, 09.33 - 13.00.

Julgodis för små och stora sockerbagare

Publicerat måndag 22 december 2008 kl 10.13
Julgodis för små och stora sockerbagare.

Författare: Johanna Westman
Foto: Eva Ankarvall
Förlag: Semic
Sidor: Ca. 95
ISBN:
978-91-552-5417-9
Tryckt hos Rotolito Lombarda SpA, Italien 2008

-----

Enklaste tryffeln
Det här är det enklaste sättet att göra tryffel på, och med en riktigt god choklad och något gott att smaksätta med blir den jättefin. Fort går det också.

Ca. 50-60 stycken
2 dl vispgrädde
200g fin mjölkchoklad eller mörk choklad

Smaksättare:
10 droppar pepparmyntolja
1 dl fin hallonmarmelad
1 dl hackade rostade hasselnötter
2 msk espressokaffe
rivet skal från en apelsin
50 g nougat
50 g riven mandelmassa eller ½ hackade polkagrisar
Du behöver: små formar av aluminium

Ställ formarna tätt på en bricka.
Värm grädden i en liten kastrull tills den precis börjar bubbla. Ställ av den från värmen.
Hacka chokladen i mindre bitar och rör ner den i grädden. Rör om tills chokladen helt har smält.
Smaksätt tryffeln med något du gillar bland de förslagna smaksättarna.
Häll upp tryffeln i formarna.
Garnera gärna med nötter eller vackert strössel.

---– 

Citronkola
En frisk kola med tydlig citronsmak.

Ca. 50 kolor
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
skal från 2 citroner (tvätta citronerna noga innan du river skalet)

Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Blanda i grädde, socker, sirap och vaniljsocker.
Koka utan lock tills smeten är 122-125 grader eller koka i ungefär 15-20 minuter och gör sedan ett kulprov.
Tillsätt citronskal och häll upp smeten på en plåt med bakplåtspapper. Låt svalna och skär eller klipp kolan i bitar och slå in i papper.

Tips! Pröva också gärna att byta ut citronskalet till skalet från 3 limefrukter.

-----

Chokladaprikoser
Det här är en godis som de allra minsta i familjen kan vara med att göra. Gulliga, goda och nästan lite nyttiga också!

20 stycken
20 torkade aprikoser
100 g choklad, mörk, ljus eller vit
½ dl hackade hasselnötter eller karamellfärgat strössel

Smält chokladen i vattenbad. Doppa aprikoserna till hälften i den smälta chokladen.
Doppa dem sedan i strössel eller hackade nötter.
Lägg upp aprikoserna på ett smörpapper och låt dem stelna.
Förvara svalt.

---– 

Marsipanhjärtan
Enkla och söta små marsipanpraliner.

Ca. 25 stycken
250 g marsipan
200 g mörk choklad
skållade och skalade mandlar eller annan dekoration som strössel eller kanderade blommor

Kavla ut marsipanen till en 1 centimeter tjock kaka.
Tryck ut hjärtan med den minsta hjärtform du får tag i! Stjärnor går förståss också bra.
Smält chokladen i vattenbad. Låt svalna.
Doppa varje hjärta i den smälta chokladen, använd gärna en gaffel till hjälp.
Dekorera innan chokladen stelnat med mandlar eller till exempel kanderade blommor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".