Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sänder mitt i din vardag i P4 Skaraborg, 09.33 - 13.00.

Kaffedrycker

Publicerat tisdag 24 februari 2009 kl 14.00

Espresso
Fylligt mörkt, starkt kaffe där koppen bryggs ”on demand”, direkt för dig och skall avnjutas direkt. Finns som enkel (2-4 cl och gjort på 7g kaffe) eller som dubbel.

Café au lait
En klassisk fransk kaffedryck gjord på likadelar starkt franskt bryggkaffe och varm mjölk som traditionen bjuder. Blanda kaffe och mjölk samtidigt eller mjölken först och sedan kaffet.
Caffè Latte
Görs oftast på en dubbel espresso och sedan ångad mjölk motsvarande 2/3 av den totala mängden. Mjölken skall vara krämig men inte skummad på toppen Saknar man maskin kan man använda en mokabryggare, standardutrustning i ett italienskt kök. Mjölken värms då i kastrull och vispas samtidigt, dock utan att koka. Heter cortado på spanska och är då som regel med mindre mängd mjölk, alltså starkare.

Ristretto
Espresso gjord med normal mängd kaffe men mindre mängd vatten som ger en mer koncentrerad dryck . Kallas även corto.
Caffè Americano
Enkel espresso serverad i en vanlig kaffekopp som fylls upp med hett vatten. Påminner om Lungo men är svagare.
Caffè freddo
Espresso med socker som kyls ned och serveras kall.
Doppio
Italienska för dubbel espresso
Lungo
Espresso tillredd med dubbla mängden vatten.
Shakerato
Espresso som skakas med socker och isbitar i en shaker. Serveras i glas utan isbitar.
Kaffe med mjölk

Café au lait
Se ovan.
Caffè Latte
Se ovan.
Caffè con panna
Espresso som toppats med en klick vispgrädde
Caffè latte freddo
En Caffe Latte med socker som kyls ned och serveras kall.
Caffè latte macchiato
Caffe Latte med mindre mängd kaffe och mera mjölk. Skall göras omvänt i förhållande till Caffe Latte, dvs ånga mjölken och tillsätt lite espresso försiktigt ovanpå mjölken, gärna så att en skiktning uppstår. För att lyckas med detta krävs att mjölken är ångad tillräckligt krämig.
Caffè maracchino
Espresso i ett glas med lika mängd mjölk tillsatt.
Cappuccino
Tillagas normalt på en enkel espresso som skall utgöra 1/3 av färdig mängd. Tillsätt 2/3 mjölk som ångas med ångrör så att halva mängden mjölk blir till skum som kommer att ligga överst i koppen. Koppen skall dessutom vara värmd före tillredning.
Toppa gärna med kakao, kanel eller riven choklad.
Cappuccino chiaro
En cappuccino med större mängd mjölk, resultatet alltså en svagare dryck.
Cappuccino scuro
Motsatsen till chiaro, dvs en starkare cappuccino med mindre mängd mjölk. En variant som är populär är att använda samma mängd mjölk som i en vanlig cappuccino men på en dubbel espresso istället.
Espresso macchiato
Espresso som ”fläckas” med lite mjölk på toppen.
Frappé di caffè
Espressomilkshake med kaffe, mjölk, socker och is, eventuellt också grädde och glass. Ingredienserna blandas i en mixer, toppas med riven choklad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".