Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sänder mitt i din vardag i P4 Skaraborg, 09.33 - 13.00.

Domherre

Publicerat onsdag 14 januari 2009 kl 10.07
Domherre

Domherren finns i bland och barrskog i hela landet. Hanen känns igen på sitt djuptröda bröst, honan har ett mera rosabrunt bröst.

Domherren äter frön, bär och knoppar, då och då insekter. Har en mycket tillbakadragen sång som kan höras i slutet av februari och början av mars. Lockar med ett mjukt pju. Domherren har för vana att uppsöka fågelbord vintertid, vilket gjort att den är en av de mest kända fågelarterna i Sverige. Vanligtvis är domherren en stannfågel, men en del flyttar i oktober till Danmark och Mellaneuropa och återkommer i mars. Vissa år flyttar ett stort antal ut ur landet. I Sverige uppskattas domherrens bestånd till 250.000 - 500.000 par. Under våren kan fågeln lokalt ställa till med en del skada i fruktträdgårdar, då de knipsar av knoppar och årsskott av framför allt päron-och plommonträd. Namnet domherre är troligen ett låneord från tyskans ”doemher” och syftar då på dess domarhögtidliga sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".