Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sänder mitt i din vardag i P4 Skaraborg, 09.33 - 13.00.

Storspov

Publicerat onsdag 14 januari 2009 kl 10.07
Storspov.

Storspoven är en av våra största vadarfåglar. Den känns igen på den brungrå fjäderträkten och den stora, böjda näbben. Honan är större än hannen.

Den förekommer på hedar, mossar och åkermark. Tidigare var den ganska vanlig och livade upp människor genom sitt läte och flyktspel. Nu för tiden har den försvunnit från många områden men upptäckts då och då genom sitt typiska hackande varningsläte.

Storspoven är en av de tidigaste söderflyttar och redan före midsommar kan man se flockar av spovar i södra Sverige, det är då honorna som flyttar. Flyttningen går till Brittiska öarna och Västeuropa.

Äggen läggs i ett bo som finns på en grästuva och är fyra till antalet. De ruvas i ca 30 dagar. En storspov kan bli mer än 30 år gammal. Den lever av smådjur som den plockar med den enorma näbben, daggmask är en viktig bytesdjur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".