Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sänder mitt i din vardag i P4 Skaraborg, 09.33 - 13.00.

Rödhake

Publicerat onsdag 14 januari 2009 kl 10.07
Rödhake

Rödhaken finns i hela landet och har troligen haft sin nuvarande utbredning under de senaste 200 åren. Innan en rödhake intar ett nytt revir börjar den sjunga lite lågmält undanskymt lågt ner i en buske. Låter ingen annan rödhake höra av sig avancerar den snabbt uppåt och så snart den kommit upp till trädtopparna så sjunger den för full hals och har då intagit reviret.

Boet byggs ofta på marken under någon buske men kraven tycks inte vara så rigorösa. Bon har hittats i gamla sängar, rockfickor, järnvägsvagnar, bilar och även i ett mindre flygplan. I sistnämnda fallet följde den ruvande honan med på flygfärderna.

I boet läggs oftast 6 ägg som är vitaktiga med mörka prickar på. När honan ruvar bruka hon ligga så att det röda bröstet inte ska synas och likadant är det när fåglarna inte häckar att om de ser exempelvis en hök i närheten så försöker de alltid att dölja det orangeröda bröstet för att undgå upptäckt. Häckar i all slags skog och trädgårdar. Äter insekter och larver. Antalet rödhakar i Sverige uppskattas till 3.000.000 - 6.000.000 par vilket gör den till en av våra vanligaste fåglar. I september till november flyttar rödhaken söderut till Medelhavsländerna för att sedan återkomma igen i slutet av mars eller början på april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".