Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sänder mitt i din vardag i P4 Skaraborg, 09.33 - 13.00.

Jan Gustavsson - biodlare

Publicerat måndag 31 augusti 2009 kl 13.11
1 av 10
Biodlare Jan Gustavsson berättade entusiastiskt om sina bin för en skyddsklädd reporter. Foto: Ghada ALjawabra, SR Skaraborg
2 av 10
Jan har ca 200 bikupor och vi besökte en bigård med 19 st kupor. Foto: Ghada ALjawabra, SR Skaraborg
3 av 10
Vi hälsade på hos bina i en kupa och Jan använde rök och vatten för att berätta för dem att vi var på gång. Foto: Ghada ALjawabra, SR Skaraborg
4 av 10
Jan tog vant upp ram efter ram med massor av bin på för att leta efter drottningen. Foto: Ghada ALjawabra, SR Skaraborg
5 av 10
Här någonstans är drottningen, lite större och med en röd prick på huvudet. Foto: Ghada ALjawabra, SR Skaraborg
6 av 10
Jan berättade om hur bisamhällena fungerar och hur viktiga bina är. Foto: Ghada ALjawabra, SR Skaraborg
7 av 10
Inne i honungsfabriken fanns de maskiner som behövs för att ta bort vax och slunga honungen. Foto: Ghada ALjawabra, SR Skaraborg
8 av 10
I en stor behållare fanns ca 500 liter 98 % ren honung som levereras till uppköpare. Foto: Ghada ALjawabra, SR Skaraborg
9 av 10
Dagens fotograf och praktikant hos oss, Ghada ALjawabra, skyddade sig också för bina.
10 av 10
Jan berättade slutligen vad som krävs för att starta biodling. En initialkostnad ligger runt 200.000 kronor.Foto: Ghada ALjawabra, SR Skaraborg

För att Sverige ska kunna vara självförsörjande på honung behövs det fler biodlare och Jan är numera biodlare på heltid. Han poängterar hur viktigt det är att äta honung som är närproducerad. Det finns bl a massor av pollen i honung och för att vi ska kunna bygga upp vårt immunförsvar mot t ex allergier är det viktigt att honungen är hämtad från våra egna arter.

Ska honungen dessutom vara till hjälp vid t ex förkylningar ska vi inte dricka den för varm. Vid 42 grader försvinner bakteriedödande ämnen så honungen ska smälta i ljummet vatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".