Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sänder mitt i din vardag i P4 Skaraborg, 09.33 - 13.00.

Halstrad pilgrimsmussla med skogschampinjon, äpple och brynt smörvinägrett

Publicerat fredag 22 januari 2010 kl 15.00
Halstrad pilgrimsmussla. Foto: Christofer Johansson

Musik:  Iron Maiden - The Pilgrim

4 pers

4 st pilgrimsmusslor
4 st skogschampinjoner
100 g smör
1 liten schalottenlök
saften från 1 citron
1 äpple, Granny Smith
salt och peppar
röda mangoldskott

Gör så här

  1. Kryssa toppen av pilgrimsmusslan så att ett rutmönster bildas, ca 3mm djupt
  2. Dela champinjonerna på mitten, hacka schalottenlöken fint
  3. Klyfta äpplet och skiva i tunna skivor
  4. Smält smöret i stekpanna och stek hastigt pilgrimsmusslan 30 sek på vardera sida, salta och peppra
  5. Plocka upp musslorna och tillsätt champinjonerna och löken. Fräs hastigt och låt smöret bli lätt brynt, tillsätt citronjuicen
  6. Lägg pilgrimsmusslan på tallrik och arrangera sedan champinjonerna och äpplet runt om. Slå lite av vinägretten över och garnera med röda mangoldskott.

Dryck: Bourgogne Les Sétilles – Bourgogne Frankrike - 139:- (nr 5657)

Nyanserat vin med hög syra, liten ekfat karaktär och inslag av smör, nötter och grapefrukt. Passar syran i rätten från citronen och äpplet samtidigt som smörigheten i vinet lyfts upp.

Om du provar receptet, skicka en rad här nedanför vad du tyckte om receptet!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".