Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industribyggnad med kraftig rökutveckling som följd och spridningsrisk till närliggande fastigheter. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på din lokala P4 kanal.
(Publicerat idag kl 12.35)
Sänder mitt i din vardag i P4 Skaraborg, 09.33 - 13.00.

Sushi maki & nigri

Publicerat fredag 19 februari 2010 kl 15.00
1 av 2
Sushi maki & nigri. Foto: Christofer Johansson
Marie-Louise Danielsson-Tham berättade hur vi ska äta sushi utan att bli sjuka. Foto: Ewa Ohlsson, SR Skaraborg
2 av 2
Marie-Louise Danielsson-Tham berättade hur vi ska äta sushi utan att bli sjuka. Foto: Ewa Ohlsson, SR Skaraborg

Musik: Alphaville – Big in Japan

 

Koka sushi ris enligt förpackning – kyl ner (Detta görs med fördel dagen innan)

                 

Marie-Louise Danielsson-Tham undervisar på Grythyttan och är även känd från TV4:s program "Rent hus". Det hon inte vet om bakterier är inte värt att veta. Hon berättade för oss hur vi ska äta sushi UTAN att bli sjuka.

VIKTIGT! Glöm inte risvinäger till riset.

Sushi maki - ca 30 bitar

4 sjögräsplattor
200g sushiris
100g färsk lax eller tonfisk (fryst minst 2 dygn)
¼ gurka
1 stång stjälkselleri
1 mogen avokado
Wasabi, (mängd efter eget tycke om styrka)
30 g forellrom, laxrom eller liknande

Gör så här

  1. skär laxen i ½x½ cm tjocka längder
  2. skär grönsakerna i stavar ½x½ cm
  3. Lägg ett ark med sjögräs ovanpå en bambumatta för sushirullning
  4. lägg ett tunt lager ris på 1/3 av plattan närmast dig. Stryk lite wasabi med fuktat finger över riset, tänk på att wasabin är stark
  5. Lägg lax och grönsaker i en linje och börja sedan rulla ihop till en rulle. Fukta kanten och limma ihop rullen – skär i önskad tjocklek med en vass kniv. Garnera med forellrom och en dillvippa

Sushi nigri

200g sushiris
100g lax
wasabi
rostade sesamfrön

Gör så här

  1. Skär lax i supertunna rektanglar a 3x2cm
  2. forma små kuddar av riset 3x2cm – stryk lite wasabi på toppen med ett fuktat finger
  3. lägg över en skiva lax och tryck till i handen – strö över sesamfrön

 Servera sushin med

Soya

Gari – syltad ingefära

Misosoppa

Dryck: Kariho Junmai Shu 2007 – Japan, 44:- (nr 98400)

Aromatisk och kryddig sake med inslag av päron och melon med liten jordighet. Serveras rumstempererad och perfekt till det japanska köket.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".