Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sänder mitt i din vardag i P4 Skaraborg, 09.33 - 13.00.
Måndag 18 april

Dryck till påskmaten?

Publicerat måndag 18 april 2011 kl 11.30
Vintips till påskmaten 18 april
(18 min)
Svein-Erik Tronstad

Går det att dricka vin till ägg, eller skall man välja något annat? Vår vinexpert Svein-Erik Tronstad har tagit fram viner, vita och röda, som passar till lamm, lax och kyckling, men ger också tips på olika sorters öl till äggen!

4284 SAUVIGNON DE BORDEAUX 2009 signerad J& F Lurton borgar för god kvalitet. Synnerligen druvtypiskt vin: krusbären dignar över nässelbeståndet. Spetsad med citrus. Lång torr eftersmak. Kr 85: - för helflaska eller 45: - för halvflaska. En verkligen god kompis till skaldjur och getostar.

Skulle du få 4128 CHATEAU DE ROCHMORIN BLANC 2008 från området Graves i glaset förförs du direkt. Det är mognare och lite äldre - därtill fatlagrat. Nyanserat stramt och förnämt med fatslingor kring örter, krusbär och hasselnötter. Hur gott som helst. Kr 149: -

Kan inte undanhålla ytterligare ett utsökt vin på druvan - nu från övre Loiredalen.

2245 SANCERRE Les Belles Dames 2009 som är torrt, friskt och krispigt. Damerna bjuder på både stjälkar, nässlor, svartvinbärsblad, rabarber och citrusfrukt. Liten mineralknorr på slutet som ett krutstänk är bara attraktivt. Kr 149: -

Men gäller det buffékalas med många gäster och lite budgettänk föreslår jag

22139 LES FUMÉES BLANCHES Sauvignon Blanc 2010: Ung, fräck, syrarik med gröna toner. Utpräglat matvin. BiB Kr 212: - eller

27003 FOOT OF AFRICA Chenin Blanc 2010 som fortfarande mycket torrt, men lite mildare i sin frukt av gråpäron och ananas. Prisvärd BiB för kr 169: -

Lamm hör påsken till. Då passar nog RÖDA bänst.

En av mina ständigt återkommande favoriter som har hållit samma pris i 10 år - och där lagringen kan lyfta vinet till himmelske höjder. Så jag ser fram emot denna nya årgången:

2011 COTES-du-RHONE 2007 från just Rhonedalen i Frankrike. Ett friskt, kryddigtvin man blir nyfiken på. Nästan animaliskt med körsbär, björnbär och fat. Härkliga kryddor som rosmarin och lagerblad. Kr 99: - och passar till lammstek och potatisgratäng.

6339 URUKA 2008. Nytt spännande från Påsksläppet nu i april. Både Uruguay och druvan Tannat är ovanliga gästfåglar på vårt System - här i kombination. Typiskt, välutvecklad med mörka bär, bra syror, rejäl tannin och avrundande fat. Rejäl längd. Kr 89: -

När vi nu redan är i Sydamerika tar vi ett jättekliv över Andernas mäktiga berg - och hamnar i Chile. Ytterligare en påsknyhet

6586 CONO SUR Cab. Sauvignon/ Carmenere 2009. Ekologisk odlat i Colchagua och typisk för landet Chile: ren och välskräddad. Ung och fruktig i potens. Massor av aromer, soldränkt frukt. Både svarta vinbär och gräs blir tydligt. Avrundande fat och behaglig balans Kr 90: -

2746 EIKENDAL PINOTAGE 2009 är som många redan förstår en Sydafrikan. Med nationaldruvan Pinotage får du här et ganska fylligt vin med myckenhet av syror, men även den typiska rökigheten. Bärrikedom, kryddor och tobak blandas med druvtypisk bakelit och fat. Kr 108:- Ett robust vin för robust och välkryddad påskmat.

94953 KALLESKE CLARRY´S 2009 från Barossa Valley i Australien är väl värd att ta med nu till påsk. Doften ung, lite knuten, men det som finns synnerligen attraktivt. Smaken mycket europeisk elegant i stilen med rika syror och generös frukt. Kryddor som peppar och mynta förhöjer upplevelsen, Kr 119: - Bör luftas.

Till påsktraditionen hör även sill och ägg i olika former och då inte bara målade. Till detta tycker jag nog att öl passar bäst - speciellt om man tänker sig en liten dram därtill. Att hitta vin som passar till ägg är närmast omöjligt - det är knappast lättare till sillen. Kanhända en knastertorr sherry eller Alsaces speciella kryddrika druva Gewurztraminer skulle tåla ett försök. Några tycker att en halvtorr tysk Riesling kan gå för sig.

Har du sill och ägg på bordet - och tillhör de modiga kan du prova:

5244 GUSTAVE LORENTZ Gewurztraminer Réserve 2009. I detta druvtypiska Alsacevin känner du både parfym, blommor som rosor, litchi och nästan honungslik sötma i ett annars torrt vin Kr 94: - . Och skulle det inte passa till den inlagda sillen så passar det både till fågel och fisk, asiatisk och mjukostar.

6155 GUNTRUM RIESLING 2010 är ett halvtorrt, enkelt, druvigt tyskt vin från Reinhessen med päronsötma och mandel. Balanseras upp av äpplesyran. Den kan du få i knallblå flaska för Kr 52: - eller lika blå BiB för kr 154: - . Blir du förskräckt över kombinationen med ägg och sill till detta vin duger det utmärkt som lättsam aperitif.

Men för att vara på säkra sidan kan du ta ÖL

MARIESTADS PÅSKBRYGD (17:50)är pålitligt, behagligt utan varken överdriven humle eller beska. Passa till de flesta sillar.

NILS OSKARS KALASPÅSKÖL (19:50) mera speciell med inslag av både örter, choklad och ingefära.

S:t ERIKS PÅSKALE (17:90) har ännu mera frukt- så att du tänker på både aprikoser och honungssötma- utan att bli jolmigt.

Och låt oss avsluta med just aperitifen, påskdrinken med en skål för den kommande vår och sommar - här årets första ROSÉ

2916 LA PLUMA Rosé 2010 är ett typisk både drick- och matvänligt rosévin där tankarna går både till hallon och jordgubbssylt. En rejäl syra i slutet gör att det passar väl även till buffen. Kr 79: -

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".