Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2009/2010. Ett program från P3 Humor. Sveriges Radios VD har utsett en grupp för att se vilka program...

På riktigt

Publicerat tisdag 8 september 2009 kl 16.54

Idén om AFFP föddes i början av 2008, när Jakob Munck och Erik Klarén kom på idén att skapa ett humorprogram om en påhittad avdelning på Sveriges Radio.

Tanken var att göra radio på metanivå, där det inte alltid är självklart vad som är på riktigt och vad som är på låtsas. Så kom Matilda Kihlberg in i projektet och under våren arbetades världen kring Avdelningen för framtida produktioner, fram.

Under 2008 genomförde P3 projektet "humorverkstaden", där olika gäng fick visa upp sig i radion på humortid. AFFP fick chansen att under hösten 2008 sända tio avsnitt och sedan ytterligare fyra i januari 2009.

Från början var avdelningens självutnämnda uppdrag att rädda Sveriges Radio ur en påhittad kris. Medarbetarna gick ut på stan och frågade folk vad de ville höra mer av i radio - sedan gjordes programförslag, sketcher, av idéerna. I programmen följde lyssnaren också avdelningens möte som en fluga på väggen, därav rumsljudet i alla scener som utspelar sig på AFFP:s kontor.

När de sammanlagt fjorton programmen hade sänts ville P3 ha en fortsättning och det är där vi befinner oss nu. AFFP anser att Sveriges Radio är färdigräddat och nu har man fått pengar och ett kontor av misstag. För att ändå rättfärdiga sin existens ser avdelningen till att vara sysselsatt. Det skrivs dokument, arkiveras papper och hålls möten - för att få tiden att gå.

Och naturligtvis fortsätter frågan ställas på gator och torg: vad vill du höra mer av i radion i framtiden?

Matilda Kihlberg är 25 år och jobbar också med Humorhimlen i P3. När hon inte jobbar så tycker hon om sitt band Cartwall och att klättra klättervägg.

Erik Klarén är 28 år och jobbar även som programledare och webbredaktör på SR Metropol. Vid sidan av jobben väntar han på ett barn och hänger i sitt jättegamla hus på landet.

Jakob Munck är 35 år, gift och har har fyra barn. Han försöker få ihop livstrasslet som de flesta i liknande situation. Jakob gillar att vara tillsammans med sin familj, sina vänner och sina kollegor. Han är helt normal egentligen och är inte så värst lik den karaktär han spelar i AFFP. Tror han.

Tack till alla som medverkat:
Björn Nilsson
Lina Åström
Markus Magnuson
Jerry Silfver
Agneta Redell
Patricia Viguurs
Tina Mackic
Kim Hellberg
Annika Jankell
Lotta Hedin
Linn Elmstedt
Rickard Carlsson
Agneta Redell
Jesper Hagenborn
Filip Annas
Ulf Elfving
Sara Patjas
Hanna Hellquist
Petter Askergren
Arne Hegerfors
Karin Strand
Herman Munck
Stella Munck
Maja Åström
Patrik Ehrnst
Emmy Bergkvist
Milou Daquini
Salem Al Fakir
Lars-Ove Hedqvist
Bibi Saywer
Sven Wollter
Karin Wikblad
Einar Heinberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".