Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mingel och möten inför helgen blandat med tips från nöjes-, kultur-, krog-,mat- och sportfronten.

24/4: Lasagne à la Jamie Oliver

Publicerat fredag 24 april 2009 kl 16.00


Henrik tolkar här ett recept av Jamie Oliver, den unge brittiske kändiskocken. I Henriks version blir det dock en något nyttigare lasagne.

4-6 portioner

Röran:
1 paket bacon
2 medelstora lökar
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 liten knippa färsk basilika
Olivolja
2 rågade teskedar torkad oregano
500 g blandfärs
2 burkar krossade tomater
flingsalt och nymalen svartpeppar
50 gram parmesanost

Lasagnen:
200 g lasagneplattor
5 dl crème fraiche
100 g parmesanost
1 stor mogen tomat 

Skär baconskivorna i småbitar. Skala och finhacka lök, vitlök och morötter. Nyp av basilikabladen och lägg dem i kylen tills vidare. Finhacka basilikastjälkarna.

Sätt en gjutjärnsgryta eller liknande på drygt medelvärme. Slå i två skvättar olivolja, tillsätt bacon och oregano och fräs under omrörning tills baconbitarna börjar få färg. Lägg i grönsakerna och stek tills de är mjuka och börjar få färg, cirka sju minuter, men rör om varje halvminut.

Rör ner färs och krossade tomater. Fyll den ena konservburken med vatten och häll den i pannan. Rör ner en generös nypa salt och peppar. Tillsätt basilikastjälkarna och koka upp. Koka sakta under lock i 45 minuter, rör om då och då.

Sätt ugnen på 200 grader. Ta köttfärssåsen från värmen, riv 50 gram parmesanost och rör ner. Riv isär och rör ner stora basilikablad, lägg dom små bladen åt sidan så länge. Smaka av såsen, salta och peppra mer om det behövs.

Koka upp vatten i en kastrull och koka lasagneplattorna mjuka i 3-4 minuter. Låt dem rinna av och klappa dem riktigt torra med t ex hushållspapper.

Ös upp en tredjedel av köttfärssåsen i en ugnsfast form. Lägg ett lager lasagneplattor ovanpå. Klicka ut en tredjedel av crème fraichen och bred ut den. Strö över salt och peppar. Riv 100 gram parmesanost och strö över en tredjedel av den. Upprepa två gånger, avsluta med crème fraichen och det sista av osten. Skiva tomaten och lägg på, strö över de små basilikabladen och ringla över olivolja.

Täck med aluminiumfolie och grädda i ugnen i 20 minuter. Ta bort folien och grädda i ytterligare ca 35 minuter tills lasagnen bubblar och har en vacker yta. Servera direkt ur formen, gärna med en grönsallad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".