Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mingel och möten inför helgen blandat med tips från nöjes-, kultur-, krog-,mat- och sportfronten.

11/9: Svamp- och kycklingbouchéer

Publicerat fredag 11 september 2009 kl 15.00

Köp ett paket djupfrysta smördegsbouchéer. De är platta fyrkanter eller rundlar, som växer upp till en vacker smördegsbakelse när du ställer in dem i ugnen. Läs närmare på paketet!

Rensa ett par liter god svamp, som du hittat själv: kantareller, kremlor, blodriskor, soppar osv. Eller köp några hekto vanliga champinjoner. Stek svampen väl i smör, den ska bli brynt. Salta och peppra. Mot slutet av stekningen tillsätter du en finhackad gul lök. Låt den steka med ett par minuter. Pudra över en matsked vetemjöl, rör om och häll över några deciliter valfri grädde. Koka ihop till en lagom tjock stuvning. Späd med mer vätska om det behövs. Smaksätt eventuellt med mer salt och peppar och gärna en skvätt soja.

Rensa en halv grillad kyckling, skär köttet i bitar och rör ner det i stuvningen. Fyll de varma eller ljumma bouchéerna med stuvningen efter att ha skurit bort det lilla locket. Lägg sedan på locket och lägg upp på fat tillsammans med en god sallad.

I egenskap av matvrak tar jag gärna det här som förrätt - perfekt om man sen exempelvis vill ha fisk till varmrätt - men det duger också som huvudrätt. Då kan man gärna göra salladen lite fylligare, till exempel genom att komplettera den med bönor, avocado, kronärtskocka eller annat gott.

Rödvin, öl, vatten eller mjölk går precis lika bra till den här godsaken!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".