Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mingel och möten inför helgen blandat med tips från nöjes-, kultur-, krog-,mat- och sportfronten.

Nina Johanssons Guldmacka

Publicerat fredag 9 oktober 2009 kl 16.57

Laxbräck:
ca 100 g lax bit eller filé
1 msk olivolja
1 tsk citronpeppar
2 msk Philadelphiaost (naturelle)
5-6 blad ruccolasallad
½ morot
4 blad bladspenat
2 msk Kesella
2 msk Créme fraiche
3 st torkade aprikoser
½ äpple
1 tsk curry-mango (Santa Maria) 

Dekoration:
2 skivor tomat
3 strån gräslök

Skär brödet på mitten fast inte riktigt igenom. Bred både över- och undersida med philadelphiaosten. Lägg ruccolasallad på botten av smörgåsen.

Skär tunna skivor av moroten med potatisskalare eller osthyvel och lägg skivorna och sedan spenaten på smörgåsen.

Ta fram laxen och skär tunna skivor/bitar. Blanda olivoljan med citronpeppar och marinera sedan laxbitarna. Bräck laxen snabbt på hög värme ett par minuter. (Bräcka=steka lätt och hastigt.) Lägg laxbitarna i smörgåsen när de kallnat.

Blanda kesella och créme fraiche i en skål. Hacka aprikoserna och äpplet i bitar och blanda det med mejeriprodukterna. Tillsätt curry-mangon och smaka av. Lägg röran i smörgåsen, lite sicksack. Dekorera med tomat och gräslök.

Smörgåsen är god att servera både kall och varm

***

Recept på morotsbröd med solrosfrön och pumpakärnor (20 st):

6 dl vatten
300 g dinkelbas (fullkornsmjöl med spelt och dinkelvete)
750 g bagerivetemjöl
35 g jäst
50 g pumpakärnor
50 g solrosfrön
100 g rivna morötter
linfrö och sesamfrö till dekoration

Kör ihop alla ingredienser till en smidig deg. Låt vila 15 min. Kavla och bräck i ca 100 grams bitar. Kavla ovala thekakor. Strö på linfrö och sesamfrö i rader. Jäs och baka av. Av receptet blir det 20 tékakor.

Ingångstemperatur i ugn: 250 grader
Avbakningstemperatur: 225-230 grader
Ånga: 7 sekunder
Avbakningstid: 8 minuter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".