Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mingel och möten inför helgen blandat med tips från nöjes-, kultur-, krog-,mat- och sportfronten.

16/10: Blomkåls- och tryffelsoppa

Publicerat fredag 16 oktober 2009 kl 15.30

Vardagsgodis eller delikatess...

Då och då gör jag en härlig soppa med blomkål som bas och tryffel som krydda. Så här ungefär:

Dela ett medelstort blomkålshuvud i bitar och koka det i standardmjölk tillsammans med ett par färsklökar och några vitlöksklyftor. Smaksätt med salt, peppar och lite tryffelolja av bästa märke.

Tillsätt en liten burk crème fraïche och mixa väl. Justera smaken efteråt genom att känna om det behövs mer salt eller tryffelsmak.

Soppan kan ätas varm med ostsmörgås en vanlig vardag eller - vilket förstås blir mer raffinerat - serveras kall i raka glas som förrätt på en bättre middag. Då passar det bra att toppa med en grillad pilgrimsmussla eller jätteräka på spett, eller kanske ett par kuber färsk lax som marinerats helt kort i soja och sen rullats i sesamfrön och grillats mycket hastigt innan de träs på träspett.

Glad helg!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".