Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mingel och möten inför helgen blandat med tips från nöjes-, kultur-, krog-,mat- och sportfronten.

5/2: Jag älskar smör!

Publicerat fredag 5 februari 2010 kl 15.15

Det finns ingenting - absolut ingenting - som kan göra maten godare än smör.

Debatten om matfett är lika gammal som kossan själv. Nästan. Jag tror att smör är nyttigt, i lagom stora mängder. Och säkert skadligt om man överdriver.

Förr sas det alltid att smör är bra för synen. Senare tiders forskning har till viss del gett näring åt den teorin. Men framförallt är det gott!

Vanligt smör på en knäckemacka är ju en höjdare! Prova nån gång att salta och peppra smöret och klipp lite kryddgrönt över. Krångligare behöver en smörgås inte vara.

Snart ska min son Kasper och jag vara med i en mattävling i tv. Vi gjorde ett ansjovis- och gräslökssmör till kokta rödbetor vid inspelningen och fick beröm av juryn för det. Testa själv: mosa två ansjovisfliéer, hacka rejält med gräslök mycket fint, spetsa med en aning citron och cayennepeppar, och det blir ett härligt tillbehör, inte bara till kokta grönsaker, utan minst lika mycket till stekt fisk. Till exempel smörfräst abborrfilé... gös... pocherad lax...

Det klassiska Café de Paris-smöret har jag aldrig varit nån större vän av. Men många älskar det till en grillad köttbit.

Och varför inte? Men ännu godare tycker jag det är med ett rödvins- och/eller rödlökssmör. Koka finhackad schalottenlök (eller vanlig lök) med rödvin tills det bara är en mjuk massa kvar. Låt den svalna och blanda - eller mixa - med smör. Det blir ljuvligt! Lyfter den tristaste köttbit.

Annars kan man ju alltid köra det traditionella vitlökssmöret till sitt kött. Oxfilé provencale - mmmm! Många menar att man inte ska pressa vitlöken i smöret, det blir aningen beskt då. Låt gå för det: hacka i stället ett par vitlöksklyftor mycket fint och blanda med smöret. Tillsätt lite citron och låt stå en timme i kyl.

Finnarna kör gärna med äggsmör till sina piroger. Jättegott! Mamma brukade blanda smör och lättkokt, hackat ägg till nåt som hon kallade "geggamoja" och skulle förse den lille sonen med näring av olika smak.

Näring och näring... - det var supergott!

Persiljesmör älskar jag också! Det tar fram persiljesmaken (som inte är så framträdande annars) på ett fint sätt. Perfekt till massor av mat, inte minst halstrad råbiff (se förra veckans skafferispalt).

Den lysande krogen på casinot i Sundsvall serverar ett vispat smör med tillsats av hårt brynt smör. Otroligt delikat till ett gott bröd!

Blev ni sugna? Det blev jag! Men kom ihåg: lagom är bäst...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".