Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mingel och möten inför helgen blandat med tips från nöjes-, kultur-, krog-,mat- och sportfronten.

1 oktober: Kycklinglever på tre sätt

Publicerat fredag 1 oktober 2010 kl 15.15

Tre goda grejer du kan göra av kycklinglever...

Det var inte lätt att få tag i kycklinglever! Förr var det vanlig mat, numera tycks den vara ganska bortglömd. Men till sist hittade jag några hekto färsk lever. Fryst finns det på flera ställen.

Har en känsla av att en del är lite rädda för lever - liksom andra inälvor. Njure. Bräss. Jättegott, tycker jag. Men för dem som är tveksamma är nog kycklinglevern i så fall en bra och "snäll" introduktion till inälvsmaten som man dessutom äter mycket mer av i de flesta andra länder.

Här är tre goda grejer du kan göra av kycklinglever:

Sallad
Arrangera olika salladssorter och fina små tomater snyggt på tallrikar. Blanda gärna in bitar av fin avocado, kanske några sparrisknoppar och varför inte några tärningar god mango eller melon. Salta och peppra.

Stek kycklinglever (dela dem i bitar om de är stora) i smör, salta och peppra. Levern ska vara rosa inuti. Lägg den på salladsfatet. Vispa snabbt ur pannan med en matsked vinäger (gärna sherry- eller balsam-) och lite olivolja. Häll detta över salladen, toppa med några valnötter eller rostade sesamfrön och servera genast.

Mousse
Stek ett par hekto kycklinglever för fyra personer. Den ska vara rosa inuti! Lägg i matberedare. Stek en hackad vitlöksklyfta och en hackad gul lök i smör, så att de mjuknar. Häll i matberedaren. Tillsätt 100 gram rumstempererat smör och cirka en halv deciliter vispgrädde samt en matsked konjak och eventuellt en halv matsked sherry. Salta och peppra. Mixa till en slät mousse. Smaka av, kanske behövs mer salt och peppar?

Ställ i kylen några timmar och skeda sen upp moussen på fat eller i serveringsglas. Servera med några salladsblad eller ärtskott eller liknande samt rostat bröd.

Gräddstuvad kycklinglever med dijonsmak
Stek levern som ovan. Lägg den på fat. Stek ett par små gula lökar i smör. Häll över ett par deciliter vispgrädde i pannan och smaksätt med dijonsenap, lite konjak och lite sherry. Låt koka ihop med löken till en lagom tjock sås. Lägg ner kycklinglevern och koka upp hastigt. Servera med ris, pasta eller potatis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".