Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mingel och möten inför helgen blandat med tips från nöjes-, kultur-, krog-,mat- och sportfronten.

22 oktober: Pilgrimsmusslor

Publicerat fredag 22 oktober 2010 kl 15.15

En svårslagen delikatess...

Pilgrimsmusslor är på modet när det ska vara något riktigt gott! Inte billigt, men man behöver inga stora mängder.

Provade att äta dem råa i kväll. Tunt skivade med några droppar citron och fin olivolja, lite flingsalt och peppar. Kanon!

Principen är densamma om man gör ceviche, carpaccio eller tartar (googla eller hämta ordboken, om det behövs...) på pilgrimsmusslorna: råa bitar eller skivor i marinad, kombinerade med frukt, grönt eller andra skaldjur, eller fisk.

En god ceviche:

Skär pilgrimsmusslor - två per person - i kuber. Skär fin avovado och mogen mango på samma sätt. Tillsätt ett par matskedar oliv- eller hasselnötsolja, salt och peppar, pressad lime och/eller citron och lite finhckad gräslök. Kanske en liten, finhackad vitlöksklyfta. Blanda, ställ kallt en stund. Skeda upp i höga glas och servera eventeuellt med smörstekt vitt bröd. Torr chablis är gott till, säger de som vet.

En god tartar:

Gör på samma sätt men halstra eller grilla musslorna först. Viktigt! Aldrig mer än en minut per sida, de får inte bli genomstekta, då blir de sega. Skär alltsammans i lite mindre bitar och skär också gärna ner lite tomat. Tillsätt gärna ett par hackade valnötter.

Varma:

Grilla, stek eller halstra musslorna snabbt och servera på ett spett tillsammans med en kall soppa på mixad kokt blomkål, lök, grädde, kycklingbuljong och kanske en aning tryffelolja. Eller lägg de varma musslorna åt sidan och fräs sedan lite finchackad vitlök i smör i samma panna.
Vispa ner tjock grädde och smaka av med aningen dijonsenap eller en skvätt vermouth eller vitt vin. Koka ihop till lagom konsistens och lägg tillbaka musslorna utan att de får koka upp mer än några sekunder.
Blanda ner i pasta eller severa med ris eller bara en sallad. Klipp över lite persilja.

Mmmm...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".