Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mingel och möten inför helgen blandat med tips från nöjes-, kultur-, krog-,mat- och sportfronten.

29 oktober: Omelette Paysanne

Publicerat fredag 29 oktober 2010 kl 15.15

Konstigt namn? Nejdå, det är bara franska för "bondomelett".

Men det är ju fredag, så varför inte få en så enkel rätt att låta lite elegant... :-)

Nog påverkas vi av hur saker låter och heter. En närstående kan inte äta delikatessen blodpudding - för att det heter just så. Kanske skulle man döpa om det till något tjusigare?

Och tänk på danskan! Vad gott allt låter på det språket! Smörrebröd i stället för smörgås. Flöde i stället för grädde. Mörbradboeuf i stället för grisfilé och så vidare.

Så låt oss förfranska bondomeletten, eftersom det är fredag...

Det här är en rätt som vi ofta lagar hemma - som lunch eller vardagsmiddag. Gärna serverad med en god sallad. Man behöver alltid ägg och lök och gärna potatis, tycker jag, sedan kan man variera efter vad man vill och vad som finns hemma.

Säg att det ligger en stump överbliven falukorv och ett par skinkskivor och skräpar i kylskåpet. Kanske också några smaklösa tomater och en ostbit. Då gör vi så här:

Bryn löken lätt i smör. Stek potatis och korv, skuret i tärningar eller strimlor eller vad du vill. Blanda lök och potatis stekpannan. Riv osten grovt och strö över. Lägg ner några tomatbitar. Stek en minut utan att röra om.

Slå sedan över två ägg per person, lätt hopvispade med ett par matskedar mjölk, grädde eller vatten och kryddat med salt och vitpeppar. Lägg på ett lock och låt stelna över svag värme. Dra några streck med en träslev i smeten några gånger, så att den rinnande ytan kommer ner till stekpannans botten och stelnar.

Ta pannan från värmen medan omeletten fortfarande är lite krämig. Servera direkt ur pannan eller stjälp upp på ett stort fat. Strö över något hackat grönt: persilja, basilika eller ruccola, exempelvis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".